Saša Magazinović, zastupnik SDP BiH u Zastupničkom domu PSBiH uputio je otvoreno pismo Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i pozvao ga da objasni zašto nisu nabavljene vakcine protiv koronavirusa, te navodi kako se građani osjećaju izdanim i zaboravljenim.

Magazinović u otvorenom pismu Tegeletij navodi kako je još 21. januara, sa dva entitetska premijera obećao da kreće u direktnu nabavku vakcina od proizvođača.

“Tada ste znali, kao i danas, da naši zakoni to ne dozvoljavaju i da se vakcine mogu kupiti samo preko posrednika, koji naravno uzimaju profit. Znali ste tada, a ipak ste obećali. Niste učinili ništa da se to promijeni, mada znate da je za direktnu nabavku neophodno izmjeniti Zakon o javnim nabavkama i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima. Taj posao se može završiti za jedan dan zasjedanja domova državnog Parlamenta, a Vašim saradnicima ne treba više od par sati da pripreme izmjene. Mislim da ste dužni objasniti javnosti zašto to niste učinili i zašto to ne činite!”, navodi u poismu Magazinović.

Dodaje kako Tegeltija ima iskustva sa pravosuđem pa sigurno zna da krivično djelo može biti i kada se ne uradi “nešto što ste mogli učiniti da spriječite posljedicu”, te podsjeća da su “u slučaju pandemije posljedice fatalne po mnoge”:

Izvor: BHRT.ba