Misleći da nam djeca nisu ugrožena grupa, puštali smo ih da izlaze, sa upozorenjem da konstantno peru ruke. Išli su u picerije, vozili se kolima, išli jedni drugih kod kuće. Skoro dvije sedmice kasnije, shvatam koliko smo silno svi griješili.
 
Pismo majke iz Italije danas obilazi svijet, a u pitanju je pismo upozorenja svim zemljama – da su ove stvari radili drugačije, možda bi Italija danas izgledala drugačije.

Sve u Italiji je stalo i virus je opustošio zemlju. Bolnice na sjeveru zemlje su na ivici kolapsa. Odjeljenja intenzivne njege puna su starijih ljudi, ali ima i mnogo onih od 40 i 50 godina. Ulice su prazne, restorani zatvoreni. Treba vam dozvola da izađete da prošetate psa.

Pre samo 10 dana, Rim nije izgledao ovako. Vlada je zatvorila škole i sportske centre, ali ništa osim toga. Tinejdžeri su uveče izlazili. Mala djeca su imala mnogo vremena i nepotrošene energije. Šta da radimo sa njima? Da li da ih pustimo da po ceo dan pilje u ekrane?

 

– Šta ćeš ti da radiš? Da li puštaš dijete napolje? – majke su pisale jedna drugoj. Tinejdžeri su nam bjesnili kod kuće. Njihovi prijatelji izlaze, nema nikakve zvanične zabrane. Zašto ne mogu i oni?

Misleći da nam djeca nisu ugrožena grupa, puštali smo ih da izlaze, sa upozorenjem da konstantno peru ruke. Išli su u picerije, vozili se kolima, išli jedni drugih kod kuće. Skoro dvije sedmice kasnije, shvatam koliko smo silno svi griješili.

Nije to bila jedina greška koja je doprinjela širenju korona virusa, ali bila je velika. Zato za sve zemlje kojima prijeti epidemija pišem ovaj spisak stvari koje bih volela da smo uradili drugačije samo par sedmica ranije.

Foto:Srbijadanas

NEKA DJECA SJEDE KOD KUĆE

Jedina stvar za koju sigurno znamo da bi sprečila ovu tragediju, ili je makar ublažila, jeste socijalno distanciranje. Ne pričam vam o tome da bacite kosku umjesto da se rukujete, da bake i deke ne grle unučiće i tome slično. Govorim o tome da se uopšte ne približavate bilo kome sa kim ne živite. To je jedina mera koja je mogla da spreči ovu katastrofu.

NE GLEDAJTE ŠTA DRUGI RODITELJI RADE

Kada vam dijete kuka da su sva ostala djeca napolju, isključite se. Ne ulazite u raspravu. Za par sedmica, zahvaljivaćete sebi.

PUSTITE SADA BRIGU O PREVIŠE VREMENA PRED EKRANOM

Tehnologija nam je dala mogućnost da brzo putujemo i brzo širimo virus, ali nam je dala i bezbroj sajtova za zabavu. Niko ne očekuje da za vrijeme izolacije sve vrijeme koje provedete bude pametno i korisno utrošeno. Ovo je ipak krizna situacija, kada dete završi časove i lekcije, neka radi šta god želi, sve dok je u kući.

KUPUJTE ODGOVORNO

Nema razloga da panično kupujete zalihe. Čak i sada mi u Italiji možemo da idemo do radnje svakog dana a rafovi su puni. Kupujte zdravu hranu, u malim količinama. Spremajte nove zdrave recepte za koje nikada niste imali energije i volje.

OKUPITE PORODICU

Ako je neko van grada, neka dođe što pre kući. Nikad se ne zna da li će se uvesti zabrana potpunog kretanja. I odlično bi bilo da dođu kući kolima umesto javnim prevozom.

NE ČITAJTE OPSESIVNO SVE O VIRUSU

Fokusirajte se na ono što možete da uradite i što je do vas. Perite ruke, čuvajte svoje zdravlje i sjedite kod kuće.

Novi.ba/Srbijadanas

Više saznajte na izvornom linku: – MAJKA IZ ITALIJE RASPLAKALA SVIJET: “Nakon dvije sedmice ćete mi biti zahvalni, ne dajte djeci da…” / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.