Društvene mreže postale su osnovna komunikacija savremenog doba, ali da li ste svjesni koliko problema mogu da vam donesu? Jedna majka je to saznala na teži način.

Naime, njoj je jednog dana na Fejsbuku stigao zahtjev za prijateljstvo od nepoznate osobe. Prema profilskoj slici te osobe, procijenila je da nije u opasnosti, pa je ubrzo prihvatila zahtjev.

Kada joj je dijete krenulo u prvi razred s ponosom je slikala, a fotografije je objavila na Fejsbuku. Međutim, ta ista nepoznata osoba je slike djeteta objavila na nekom drugom sajtu uz poruku: “Samo 10.000 dolara za djevojčicu od sedam godina.“

Majka nije znala šta se događa, ali pravi pakao je uslijedio nakon nekoliko nedjelja kada je otišla u školu po svoju kćerku. Djevojčica se nije pojavila, i ako su pretražili cijelu školu djete nisu pronašli.

Djevojčicu je nepoznata osoba sa Fejsbuka pronašla i kidnapovala, a majka je bila očajna.

Sve ovo se dogodilo zbog jednog klika na Fejsbuku. Nemojte prihvatati zahtjeve za prijateljstvo nepoznatih osoba na društvenim mrežama i nemojte objavljivati slike svoje djece!

Zapamtite: Ne vjerujte nepoznatim osobama na internetu!

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.