26.05.2011. - Sarajevo - Udruženje Žene Srebrenice, povodom hapsenja ratnog zlocinca Ratka Mladića , Munira Subašić, Kada Hotić i Sabra Kulenović .Snimio: Fedja Krvavac.

Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” u današnjem saopćenju je rezignirano konstatiralo da je 9. januar, koji se obilježava kao Dan Republike Srpske, datum u kojem se zapravo slavi “odluka da nestane jedan narod i da se otme teritorija od Bošnjaka”.

– U tome su i uspjeli tako što su izvršili agresiju uz pomoć Srbije i oružja koje im je Srbija dala, ubili Bošnjake, oteli teritoriju, napunili grobnice Bošnjacima, a što nisu ubili, to su protjerali i danas slave, a pridružila su im se braća po zločinu iz Srbije, i to visokorangirani političari kao Aleksandar Vučić – navodi se u saopćenju Udruženja Srebreničanki.

– Bošnjački političari, kao i Ured visokog predstavnika te drugi šute ili ne čine ništa protiv te nepravde, dok preživjele Bošnjake hapse da odgovaraju za “zločine” što su se pokušavali suprostaviti goloruki toj sili – ističu također Srebreničanke.

– Jedino mi majke, čiji se sinovi nalaze još po nepoznatim – sakrivenim grobnicama ili skupljamo koščicu po koščicu da možemo ukopati i bar mezar da im imamo, dižemo glas protiv tog zločina. E pa neka im je sa srećom krvava tvorevina stvorena na krvi Bošnjaka – ogorčeno navodi Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.