Ilustracija
Majmuni postaju pametniji s ljudskim genom

Ovo je već druga kontroverzna situacija u posljednjih pola godine u Kini, koja je povezana sa moralno sumnjivim genetskim istraživanjima

Avaz.ba

Kineski istraživač, koji je poboljšao kognitivnu funkciju kod majmuna, tako što je u njihov mozak implantirao ljudske gene, branio je svoj eksperiment koji je podelio naučnu zajednicu. Istraživanje koje je vodio Institut za zoologiju Kunming u jugozapadnoj Kini, trebalo je da rasvijetli evolucioni proces koji je doveo do ljudske inteligencije, prenosi CNN.

– Veličina mozga i kognitivne sposobnosti su najdramatičnije izmjenjene osobine kod ljudi tokom evolucije, a ipak genetski mehanizmi koji leže u osnovi tih ljudskih specifičnih promjena ostaju nedostižni – navodi se u izvještaju objavljenom 27. marta u kineskom časopisu “National Science Reviev”.

Jedan od vodećih istraživača Su Bing, rekao je da je eksperiment odobrio univerzitetski odbor za etiku.

– Tokom eksperimenta su poštovane ne samo najbolje kineske i međunarodne naučne prakse, već i međunarodni standardi za prava životinja. Dugoročno gledano, takva temeljna istraživanja će pružiti vrijedne informacije za analizu etiologije i liječenja bolesti mozga, uzrokovanih abnormalnim razvojem mozga, kao što je autizam – naveo je Su u mejlu CNN-u.

Međutim, naučnici, koji se već neko vrijeme bave etičkim problemima u vezi sa genetskim eksperimentima na majmunima, smatraju da se ovo istraživanje nalazi na “klizavom terenu”.

Ovo je već druga kontroverzna situacija u posljednjih pola godine u Kini, koja je povezana sa moralno sumnjivim genetskim istraživanjima. U novembru 2018. odjeknula je vijest da je kineski naučnik He Jiankui, prvi put u historiji, uspio da stvori genetski modifikovane bebe otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom, za koju mnogi naučnici kažu da je tek u početnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja i da nije prikladna za testiranje na ljudima.

(Autor: Avaz)