Makron priređuje večeru zvanicama komemoracije velikog rata

BHRT

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas će prirediti večeru šefovima država i vlada pozvanih na obilježavanje 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. Kako je saopćenop iz Jelisejska palate, Predsjedništvo BiH u Parizu će predstavljati predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović.
Makron će prije toga zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel posjetiti sjever Francuske, šumu Kompjenja gdje je 11. novembra 1918. godine potpisano primirje koje je dovelo do kraja rata.

U Parizu će tokom dana u prisustvu visokih vojnih zvaničnika, ali bez Makrona, biti odata počast francuskim maršalima Velikog rata, osim maršalu Filipu Petenu, zbog kolaboracije s nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Portparol vlade Bežamen Grivo, koji je želeo da smiri nastalu polemiku oko Petena, rekao je da će biti položeni vijenci na grobove pet maršala u Palati invalida u Parizu, a to su Ferdinan Foš, Iber Liote, Luj Franše Depare, Mišel-Žozef Monuri i Mari-Emil Fajol.

Sutra komemoracija ispred Trijumfalne kapije
Makron će sutra biti domaćin centralne komemoracije ispred Trijumfalne kapije u Parizu. Lideri će potom prisustvovati Forumu za mir koji će simbolično otvoriti kancelarka Merkel s ciljem da se taj skup održava svake godine u Parizu u sklopu promoviranja “reformiranog i obnovljenog multilateralizma”.

Lokalne vlasti u cijeloj Francuskoj pozvane su da se oglase zvonima 11. novembra u 11 sati kada je potpisano primirje.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova saopćeno je da će u Parizu u nedjelju biti raspoređeno oko 10.000 pripadnika snaga sigurnosti, a dodaje se kako su preduzete sve preventivne mjere da ne dođe do nemira pošto je tokom tog dana najavljen skup protiv Trampa.

Francuski predsjednik je inače proveo cijelu nedjelju u obilasku mjesta nekadašnjih bitaka, među kojima su najpoznatije bitke na Somi i kod Verdena. Tokom obilaska pridružili su mu se i strani zvaničnici.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...