Screenshot: RTL

11-GODIŠNJI dječak iz Sirije Mahmoud Fahel i 51 godinu stariji ratni veteran Branko Škrtić nerazdvojni su prijatelji.

Nekadašnji ratni zapovjednik malog Sirijca sluša posljednjih sedam mjeseci otkako se Mahmoud sa svojom obitelji doselio u ulaz do njegovog. Nerazdvojni su, a imaju i svoju rutinu – šetnja Karlovcem, nogomet pa sladoled.

”Uvijek ću pamtiti dan kada je kombi Isusovačke službe dovezao njih ispred zgrade. Zaželio sam im dobrodošlicu jer je i dio moje obitelji bio u izbjeglištvu ‘91.”, prisjetio se Škrtić za RTL Direkt.

“Sad mi je on unuk”, kaže Branko, dok Mahmoud dodaje da mu je Branko najbolji prijatelj. “Kada sam došao u Karlovac, samo sam znao reći dobro. Onda dođe Branko i pita: Kako si? Ja kažem: Dobro. Branko kaže: Dođi kod mene, ja stalno govorim: Sutra. Kaže Branko: Koji je problem? Ja kažem: Aras, bojao sam se psa”, prisjetio se dječak.

U Hrvatsku je dječak sa svojim roditeljima i trojicom braće stigao prošlog ljeta. Putovao je iz Alepa u Tursku, iz Turske u prihvatilište u Kutini, a potom stigao u Karlovac. Iako njegovi roditelji ne govore hrvatski, i oni su se jako povezali s Brankovom obitelji.

Mahmoudu pak komunikacija ide jako dobro.

“Mahmoud svakim danom napreduje, komunikacija je odlična”, kaže Škrtić, a Mahmoud kaže da mu hrvatski jezik nije težak. “Trebaš biti pametan i nije teško”, zaključuje ovaj mali dječak koji za sebe kaže da je Hrvat koji navija za Dinamo.

Na pitanje čega se sjeća iz rodne Sirije, Mahmoud kaže: ”Imao sam samo četiri godine i samo znam bum bum. Pucalo se puno…”

Kada je njihov dolazak najavljen, Brankovi susjedi pripremali su peticiju protiv novih susjeda. Nakon što se pročulo za njihovo prijateljstvo, bilo je i komentara da je Branko “prigrlio malog isilovca”.

“Mi veterani rata sada moramo biti veterani mira”, poručuje na to sve Branko Škrtić.