Mali dječaci zahtijevaju posebnu pažnju


Pri svakoj promjeni pelene važno je sve dobro očistiti Ilustracija
Mali dječaci zahtijevaju posebnu pažnju

Specifične mjere higijene treba prakticirati sve dok mali dječak nosi pelene, a to je sigurno do druge godine života

Autor: “Bebe i mame”

Mame malih dječaka moraju voditi računa o njihovoj higijeni na malo drugačiji način. 

Promjena pelene nakon svakog obroka, i češće, dio je svakodnevnog rituala svakog dojenčeta.

Obavezno pranje

Pri svakoj promjeni pelene, važno je dobro oprati bebinu guzu (vodom i sapunom ili vlažnom maramicom) i otkloniti i najmanji trag nečistoće. Isto tako treba oprati i testise i penis.

Prepucijum treba čistiti sterilnom gazom natopljenom vodom, a ne vatom koja se može zalijepiti i izazvati upalu. U slučaju upale, prepucijum je crven i naduven.

Uzroci upale su brojni: zalijepljeni komadići vate, ostaci nečistoće, mokraćna infekcija. Ovaj problem je relativno čest i bezopasan. Liječi se lokalno nekoliko dana, primjenom nekog antiseptičkog proizvoda.

Brisanje guze

Bebinu guzu brišite tapkanjem peškirom sve dok ne nestane i posljednji trag vode. Ovo je važno jer se tako izbjegava upala i ispucala koža na testisima.

Štedite kremu

Ako strogo vodite računa o higijeni, mazanje kreme prilikom svakog presvlačenja nije neophodno. S druge strane, u slučaju iritacije, kremom namažite samo guzu i dio ispod penisa, ali ne i ispod testisa, jer upravo to može dovesti do iritacije.

Šta s pupkom

Kada bebe dječaci piške, oni to čine “na gore”. Pazite da stavljajući pelenu ne pokrijete pupak. Ako pelena prelazi, savijte je. Tako će pupak, koji još nije u potpunosti zarastao, biti zaštićen od vlage i opasnosti od infekcije zbog kvašenja mokraćom unutar pelene.

Ove specifične mjere higijene treba prakticirati sve dok mali dječak nosi pelene, a to je sigurno do druge godine života.

VAŽNO

Kada skinete pelenu ili perete bebinu guzu vodom, kontakt s hladnim vazduhom često izaziva želju za mokrenjem. Zato uvijek pri ruci trebate imati ubruse, jer mali dječaci mogu sve “isprskati”!

(Autor: Avaz)

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...