Deset dana nakon što je rodila prvo dijete, Vanesi Muro nije bilo dozvoljeno da bude u njegovoj blizini nakon što je testirana pozitivno na koronavirus.

Iako je ponovno „ujedinjena“ sa svojim sinom, ni njoj ni suprugu nije dopušteno da bebu dotaknu bez rukavica jer prolaze kroz karantin, prenosi AFP. 

– Teško je. On vas hvata za prst, ali drži se za plastiku, a ne za vas. Međutim, barem je prošao još jedan dan, morate tako razmišljati, jer u protivnom ćete dobiti depresiju – kaže 34-godišnjakinja iz Madrida.

Prijestonica Španije je najteže pogođeno područje države u kojoj je tokom pandemije umrlo više od 10.000 ljudi.

Vanesa se pripremala za porođaj carskim rezom 16. marta, ali sve se promijenilo kada je njena baka, koju je bračni par viđao svakog dana, oboljela od virusa. Starica je kasnije umrla. 

– Bilo je užasno, strah od zaraze bebe, nervoza zbog prolaska porođaja bez muža i bizarni osjećaj da me operiraju hirurzi potpuno pokriveni zaštitnim odijelima – kaže Muro.

Njen suprug Oskar Kariljo (Carillo) dodaje da je to bilo najdužih 90 minuta njegovog života. Na kraju se rodio Oliver, težak 3,6 kilograma. Stavljen je u inkubator, dalje od svih ostalih beba, dok nije testiran na koronavirus. Test je bio negativan.

Tek nekoliko dana kasnije par je, u rukavicama i maskama, imao mogućnost da ga odvede kući. 

– Hej mali šampione, idemo sada kući – bile su prve riječi koje je Muro uputila svom sinu tokom njihovog emotivnog druženja.

 Iako su u karantinu proveli 14 dana, ne postoje uređaji za testiranje kojima bi se potvrdilo da su oslobođeni virusa, tako da Vanesa i Oskar još nose rukavice i masku.

– Još nisam dirao svog sina bez rukavica … samo čekamo da se karantin završi, kako bismo ga mogli dodirnuti, poljubiti – kaže Kariljo. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Mali Oliver negativan na testu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.