Savjetnica i bivša predsjednica Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Lejla Kamerić govorila je u Evropskom parlamentu o problemima i izazovima s kojima se djeca i njihove porodice susreću, a koji značajno utječu na njihov put ka izlječenju i kvalitet života tokom i nakon liječenja. 

Ona je istakla da Udruženje radi na zagovaranju i poboljšanje uvjeta liječenja i dostizanju evropskih standarda u liječenju te održala prezentaciju u segmentu borbe protiv nejednakosti u borbi protiv dječijeg raka u svim zemljama Evrope s posebnim osvrtom na probleme s kojima se susreću roditelji i djeca u klinikama u BiH.  

 – Najveći “izazovi” s kojima se susreću roditelji i djeca oboljela od raka u Evropi su: cijene lijekova i tretmana u inozemstvu, ali samo vezano za standardne protokole liječenja; birokratske komplikacije – veoma često bude kasno; nepostojanje pristupa inovativnim lijekovima; nepostojanje pristupa kliničkim ispitivanjima; komplicirane procedure nabavke lijekova; ograničene mogućnosti liječenja u inozemstvu. Upravo zbog ovih “izazova” govorili smo u Evropskom parlamentu s tezom da svi mali pacijenti trebaju imati najbolji pristup liječenju i standardima njege bez obzira iz kojeg dijela Evrope dolaze – navedeno je u saopćenju.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” ističe da je ovo samo početak borbe na evropskom planu i borbe za što bolje uvjete liječenja djece. 

– Pozitivno je što Bosna i Hercegovina prati pozitivne statistike u izlječenju djecu, gdje uspješno pratimo evropsku statistiku od 75 posto u izlječenju dječijeg kancera. Nasreću, 80 posto hrabrih heroja oboljelih od leukemije uspije dobiti svoju bitku, a 90 posto hrabrih heroja oboljelih od limfoma pobijedi tumor – navodi Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”.  


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Mali pacijenti trebaju imati najbolji pristup liječenju bez obzira iz kojeg dijela Evrope dolaze / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.