Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Istraživanje provedeno u Americi ukazuje na veći rizik za moždani udar kod osoba koje spavaju premalo, ali i kod onih koje spavaju previše.

Prema podacima prikupljenima tokom 9 godina od oko 204.000 ispitanika s poviššenim krvnim pritiskom, znatno veći rizik za moždani udar je bio prisutan kod osoba koje su prosječno spavale manje od 5 sati ili više od 8 sati.

Manje od 5 sati sna je bilo povezano sa prosječno 83 posto većim rizikom za moždani udar, a više od 8 sati sa 74 posto većim rizikom.

U posmatranom razdoblju je šlog zabilježen kod 5 posto ispitanika sa idealnim trajanjem sna, kod 11 posto ispitanika koji su spavali premalo i oko 14 posto učesnika istraživanja koji su spavali previše.

Prema mišljenju naučnika, uočeno povećanje šansi za moždani udar povezano s trajanjem sna je moguće objasniti posljedicama veće prisutnosti hormona stresa kortizola kod osoba koje spavaju premalo i izraženijim izlučivanjem hemikalija povezanih s upalnim procesima kod učesnika istraživanja koji previše spavaju.

//FEDERALNA.BA