Najavni plakat za izložbu
Malo poznati detalji života snahe iz imućne sarajevske porodice

U subotu otvaranje izložbe djela prve školovana skulptorica u BiH

Autor: B. T.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine najavljuju otvaranje izložbe “(NE)SPUTANA – Iva Despić Simonović” u subotu, 18. maja, u 20 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, nekadašnjoj kući Ive Despić.

Iva Despić Simonović (Hrastovica kod Petrinje, Hrvatska, 1891 – Sarajevo, BiH, 1961) poznata je danas kao prva školovana skulptorica u BiH i snaha Despića, ugledne i imućne sarajevske porodice.

Osim navedenog, malo toga je poznato iz njene zanimljive i impresivne biografije. Zato je cilj ove izložbe i prateće publikacije predstaviti život i rad Ive Despić Simonović i korigovati neke činjenice iz njene biografije, posebno kada se radi o izložbama na kojima je učestvovala.

Iako skromna i samozatajna, prema vlastitim riječima nerado sklona izlaganju svojih radova, Iva Despić aktivno je učestvovala u svim kulturnim zbivanjima u Sarajevu, ali i u Jugoslaviji.

Iva Despić bila je jedna od onih žena koja su se uspješno ostvarile i kao umjetnice i kao majke, uprkos vremenu u kojem su ženama bile namijenjene drugačije uloge.
U Umjetničkoj galeriji BiH čuva se mala, ali vrijedna zbirka od 19 skulptura i medaljona Ive Despić, kojom je predstavljen presjek njenog rada od motiva do materijala u kojima je radila. Od 19 navedenih radova samo 2 gipsane biste, zbog oštećenja, neće biti izložene ovom prilikom.

(Autor: Avaz)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.