Malonogometnim turnirom mladi razbili predrasude o različitim nacijama i vjerama


Odbor za međureligijsku saradnju Međureligijskog vijeća BIH u Bihaću upriličio je u Sportskoj dvorani „Luke“ sportsku manifestaciju pod sloganom „Razbijanje predrasuda mladih kroz sportsko druženje“ na kojoj je odigran prvi religijski malonogometni turnir s ciljem druženja mladih srednjoškolskog uzrasta iz USK-a i jačanja povjerenja i tolerancije između različitih nacija i vjeroispovijesti.

“Naše vjerske razlike i naše teološko učenje, religija kao javna sfera života u našoj državi, kroz to naše učenje, i islamsko, i katoličko, i pravoslavno i jevrejsko, svi mi zagovaramo pravednost, lijep odnos, toleranciju, poštivanje drugog i drugačijeg, bez obzira kojoj vjeri pripada” – kaže Amir ef. Čavak, predsjedavajući Odborom za međureligijsku saradnju u Bihaću.

“Odlučili smo se na jedno ovakvo sportsko druženje jer se mladi kroz sport najbolje upoznavaju, zajedno rade kao jedna ekipa. Zamišljeno je da u jednoj ekipi budu zastupljeni pripadnici tri religijske zajednice koje čine svoj mali grad, da zajedničkim snagama u svojim različitostima pokušaju osvojiti dobre bodove”- kaže fra Mario Katušić, član Odbora za međureligijsku saradnju u Bihaću. Protojerej Dalibor Nenić u ime SPC kaže kako u suštini na mladima svijet i ostaje i da sportskim susretima i druženjem razbijamo predrasude jedni o drugima.

Nadam se da će u budućnosti biti više ovakvih manifestacija, poručio je. Odbor za međureligijsku saradnju u Bihaću, nakon ovog malonogometnog turnira, već u martu će u Gradskoj galeriji u Bihaću organizirati izložbu predmeta sve tri monoteističke religije a potom i seriju prigodnih predavanja o našim religijama.

//mojusk.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...