U moru pravih i lažnih vesti, saveta kako da provedete vreme u kući, kako da zabavite decu i da uprkos svemu oni osete što manje posledica ovog stanja – postavlja se pitanje: kako mame sve to postižu?

U potrazi za novim idejama, toplim rečima podrške i magijom koju svaka mama stvara, Lola je pitala neke mame kako provode vreme u samoizolaciji sa decom i da li imaju svakodnevne rutine.

Pogledajte šta su nam rekle Marija Hudolin, Ivona Aleksić, Aida Cvijetić, Nataša Knežević i naša Jovana Kešanski.

Marija Hudolin

@marijahu

Mi smo već od početka vandrednog stanja situaciju shvatili ozbiljno, slušali instrukcije i ponašali se odgovorno, izolovali smo se i zbog drugih a ne samo zbog sebe.

Djeca su virusu dala pridjev glupi i sada ga svi u kući tako zovemo. Glupi virus nam je dosta toga uskratio ovih dana, druženje, uzeo nam prve dane proljeća, donio nam brigu i nelagodu, koje i pored dobrog raspoloženja, djeca često primjete na našim licima. I to što glupi korona virus gotovo da i ne pogađa djecu, ili ih pogađa u veoma malom procentu, ne znači da oni ne primjećuju sav haos koji je nastao i kako se svakodnevni život odjednom okrenuo naopačke. Znam da njihove male okice gledaju a uši slušaju i zato svaki dan pokušam staviti osmijeh na lice i ponašati se kao da je sve ok.

Nakon doručka djeca počinju sa online školom, i ovo nam je, jedan od najvećih izazova tokom izolacije, odnosno kako naći pravu metodu i stvoriti rutinu svakodnevnog učenja, s obzirom da njima ostajanje kod kuće znači samo igranje i razonoda.

Kada ne učim zajedno sa njima, onda me možete naći za šporetom. Djeca su stalno gladna i jedu po cijeli dan.

Drugi dio dana, nakon što su školske obaveze završene, provodimo u igri, kreativnim aktivnostima i svaki dan pustimo muziku i plešemo.

Prije par dana na Instagramu sam pokrenula akciju/inicijativu gdje djeca prave banere od čaršafa ili papira sa porukama korona virusu i porukama da ostanemo kući. Moji su cijeli vikend radili na ovom projektiću i napravili veliki baner koji smo objesili na kućnu kapiju. Baneri se mogu objesiti na ulazu kuće, na balkonu, prozorima. Ovim primjerom na pozitivan i kreativan način pomažemo djeci da izraze svoja osjećanja, a na sve to, još jedna aktivnost kako ih zaokupirati u toku dana. Mogu reći, da smo za dvije sedmice izolacije, postali dobar tim.

Foto: Marija Hudolin, privatna arhiva

Na kraju dana kažemo im da će u 20h dobiti veliki aplauz od komšija (aplauz za zdravstvene radnike) zato što su završili sve školske obaveze i što su pokupili sve igračke nakon igre. I zaista svaku noć dobiju veliki aplauz. Oduševlejni odu na spavaje a ja kada ih stavim u krevet samo pomislim, neka i sutrašnji dan bude kao današnji.

Nataša Knežević

@k_natasa_

Inače živimo u Banja Luci, međutim, od dana kad je počela izolacija, zbog Koste smo odlučili da odemo na selo, ovdje imamo kuću i Kosta nam bar uživa u dvorištu u stanu bi nam definitivno bilo teže. Suprug i ja ne radimo trenutno, pa svaki dan nam je isti. Ustajanje, kuhanje, spremanje, setnja i spavanje , mislim da nam je ovdje najsigurnije dok ne prođe pandemija i sve ne krene svojim normalnim tokom. Nadam se uskoro ❣

Foto: Nataša Knežević, Instagram

Aida Cvijetić

@aidacvijetic

Još uvijek nemam rutinu u smislu da svaki dan imam isplaniran i tačno ono što ćemo raditi s obzirom da se i sama kao roditelj prilagožavam situaciji baš kao i djeca.

Na život u kućnim uvjetima najteže se prilagožavaju djeca s obzirom da smo mi porodica koja je non stop bila van kuće.

U početku prvih par dana smo proveli vrijeme na vikendici i bilo nam je baš lijepo jer je i vrijeme bilo pravo proljetno  međutim vratili smo se u stan radi loše prognoze i bojaznosti da nam se djeca ne prehlade. Sada kada smo u stanu na razne načine se zabavljamo, pokušavam da ih maksimalno animiram kako bi i njima novonastala situacija što brže prošla. Stariji sin Vanja ima nastavu radnim danima tako da nam je to rutina, ustajemo inače jako rano, doručkujemo i spremamo knjige i laptop za školu. Arian je još uvijek mali i njemu sve ovo godi jer ne mora napokon da ide u vrtić i svako jutro pita „mama, je l’ još korona?“.

Nakon Vanjine online nastave, igramo se društvenih igara najviše volimo Uno i Ne ljuti se, čovječe.

Foto: Aida Cvijetić, Instagram

Zajedno osmislimo neke nastupe npr. Vanja voli da glumi pa pravi Arianu predstave, igraju fudbala, bojimo, pravimo nakit od makaraona koji smo prethodno ofarbali temperama, Vanja voli da čita Arianu knjige pa tako da znaju provesti vrijeme u sobi čitajući iste dok ja iskoristim to za pravljenje ručka ili večere…

Volimo da se igramo sa pijeskom, hvala Bogu ostalo mi je kinetičkog pijeska tako da im izvadim čašice, kašike i oni se zabavljaju.

Bitno je da ne provode puno vremena na telefonima i TV jer sada u ovoj situaciji nažalost neizbježžno je da ponekad im dopustim da pogledaju i neki crtani ili igraju igrice, ali sve uz ograničenje koje su do sada poštovali.

Arian je inače spavao od 13h do 15h sada sam mu to ukinula kako bi ranije uvečer išao da spava i do 20h je već u krevetu tako da ja imam svoje vrijeme, jer jako je bitno sada u ovim momentima naći vrijeme za sebe!

Počela sam voditi dnevnik od prvog dana izolacije i počelo je sa tim:

Prvi dan izolacije raspoloženje nam je optimistično, nije bilo svađa, a već sada ne smijem vam napisati.

Ivona Aleksić

@frau.aleksic

Moja svakodnevica se nije mnogo promijenila usljed sveg ovog haosa. Kretanje nam nije ograničeno, ali bez obzira na to, ipak ostajemo kod kuće. Iako su moja djeca navikla da dosta vremena u toku dana provedu napolju, prihvataju i ove uslove, te se lijepo zabavljaju. Čitamo, crtamo, bojimo, igramo karte, kuvamo..U suštini, radimo sve kao i do sada. Neke stvari im dopuštamo, koje možda i ne bismo, u ovolikoj mjeri, da je situacija drugačija. Mislim konkretno na gledanje crtanih filmova. Nije sve uvijek idealno, ali nije bilo ni prije, da se razumijemo. Moj muž tri dana radi od kuće, a dva dana je u kancelariji. Zbog ta dva dana koja provodi van kuće sam zabrinuta, iskreno. Kada smo svi na okupu, osjećam se sigurno.

Foto: Frau.Aleksic, Instagram

Čak mi je ponekad i neprijatno, jer se uhvatim da pomislim kako mi je zapravo lijepo, jer smo svi zajedno, mnogo češće nego inače. Nadam se da će brzo proći ova kriza, a do tada nam ostaje da se borimo, svako sa svojim bitkama, a i svi zajedno sa ovom velikom i trenutno najvažnijom.

Jovana Kešanski

@jovanakesanski

Vreme u izolaciji? Zvuči kao vreme u zatvoru, zato ne volim kad se kaže izolacija, kao “tu smo gde jesmo, zalepljeni za prostor izolir trakom” , ali šta je tu je. Kako provodimo vreme? Živimo na selu, imamo dvorište, imamo ogromnu terasu, tako da nam vazduha i tih nekoliko potrebnih koraka na vazduhu ne manjka. Ali smo kao i svi navikli da zujimo pre ručka, posle ručka, duge šetnje, druga deca, kopanje peska na Dunavu… Strpljivi smo. Razumni, kako kad. Mene mesto ne drži dugo, pa onda ribam, pomeram nameštaj, peglam. Kad peglam obavezno pustim soundrrack iz filmova Vudija Alena. Onda Srna uđe, pa igra uz to, iako je teško pratiti tu melodiju, pa ja pomislim “bokte, ista je na mene” i bude mi bolje. Oboje radimo od kuće, što je ok. Mislim ja oduvek kucam od kuće. Nisam primetila da se gložimo više nego inače, da smo naelektrisani zbog izolacije, što naš narod kaže što se mora nije teško. Imamo tu neku rutinu do policijskog časa, a onda malo terasa, malo igranje, ribanje, večera, kupanje i slikovnice. Ništa se nije veliko promenilo, ali se sve promenilo. Ako me razumeš? Jer znamo, muž i ja znamo, zašto smo u kući.  Izolacija me nije promenila kao mamu. Ni tatu nije promenila. I to je valjda najvažnije.

Foto: Jovana Kešanski, privatna arhiva

I nisam u fazonu: hajde da sad radimo, što nikad nismo. Imam skoro 40, u kući sam mahom radila uvek ono što sam htela, što nisam, neće ni izolacija promeniti. Znači, nismo dobili nikakav sumanuti elan da kao sad odjednom počnemo da slušamo glasnu muziku, plešemo po stanu, visimo s lustera, mesimo neke kolače u čiji recept gledamo godinama i hlebove sa osamsto semenki. Sve isto, samo manjkaju šetnje (i meni živci ponekad ) 🙂

A kakve su vaše rutine?


Više saznajte na izvornom linku: Srbijanka Stanković – Mame i rutine u samoizolaciji: “Mama, je l’ još korona?” / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.