Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Srbije izborile su plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru naredne godine. “Vatreni” su u posljednjem kolu kvalifikacija pobijedila Rusiju sa 1:0, dok je Srbija kartu za Mundijal “čekirala” u Lisabonu, savladavši Portugal (2:1).

Slavlje naših komšija prokomentarisao je nekadašnji alfa i omega zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić za srbijanski “Mondo”. Drago mu je što su i Hrvatska i Srbija izborile nastup u Kataru, ali međusobni susret ovih reprezentacija u grupi ne bi želio gledati.

– Moj stav je uvijek isti. Dok se mentalitet ljudi na ovim prostorima ne promijeni i dok na utakmice Dinama, Partizana, Zvezde, Hajduka ne gledamo kao na sportski događaj, do tad ne želim da igramo protiv srbijanskih klubova ili protiv Srbije. Ne želim biti sudionik niskih strasti, meni je ljepše da navijam za Hrvatsku, a onda poslije toga da navijam za Srbiju.

To je tako, što ću ja sad paliti s ‘dajte mi Srbe’, ‘dajte da im mi pokažemo'… To je za primitivce. Ovako je lijepo i atraktivno za priču i da se piše o tome, ali ja ne mogu tako misliti ljudima koje poštujem i volim. Ja želim da se mi sretnemo u finalu Svjetskog prvenstva! Ili što dalje, bez demagogije. Ako se već moramo sresti, onda neka bude pri kraju. Puno sreće i sve čestitke Piksiju, reprezentaciji i cijeloj Srbiji na plasmanu na Svjetsko prvenstvo – poručio je, između ostalog, Mamić za “Mondo”.

(avaz)