25. SIJEČNJA 1995. dogodio se jedan od najšokantnijih i najpamtljivijih detalja u povijesti nogometa.

Tog dana je Manchester United gostovao kod Crystal Palacea, a navijači domaće momčadi cijelo vrijeme su vrijeđali Erica Cantonu.

Iznervirani je Francuz zbog brutalnog starta na domaćem braniču Richardu Shawu zaradio crveni karton, a potom je sve eksplodiralo. Navijači Crystal Palacea vrijeđali su Cantonu dok je izlazio s terena, a najglasniji je bio Matthew Simmons koji je iz prvog reda psovao i kazao mu:

”Prerano tuširanje za vas, gospodine Cantona. Odjebi nazad u Francusku.”

Cantona je te večeri čuo puno gore riječi, ali Francuz je ključao, bio je tempirana bomba i samo je čekao trenutak kad će eksplodirati. Dogodilo se to baš nakon što je prošao pokraj Simmonsa.

Događaj koji je se pamti i nakon 25 godina

Cantona se zaletio i kung-fu udarcem u prsa opalio je Simmonsa. Zbilo se to toliko brzo da igrači obiju momčadi nisu ni znali što se dogodilo. Neki igrači Uniteda, u prvom redu Paul Ince, mislili su da je Cantona fizički napadnut i započeli su obračun s navijačima, no jedan od rijetkih koji je sve dobro vidio bio je slavni Peter Schmeichel koji je prišao Cantoni i odveo ga prema tunelu.

Madridska Marca se danas prisjetila tog događa i najvažnijih trenutaka karijere jednog od najkontroverznijih nogometaša u povijesti. 

“Šteta, nakon prvog se udarca nisam dočekao na noge. Zato sam ga udario ponovno, ali nisam to učinio dovoljno jako. Trebao sam ga udariti još i jače”, prisjetio se nedavno za Telegraph tog dana Francuz pa je dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ljudi takve stvari govore stalno, ali jednog dana odlučit ćete da takve stvari više nećete tolerirati. Zašto? Nisu bitne riječi. Važno je to kako se osjećate u tom trenutku. Jednog dana ćete reagirati iako su riječi koje su vam upućene bile identične onima koje ste čuli milijun puta do tada. Zato je nemoguće odgovoriti na pitanje zašto sam napravio to što sam napravio.”

Bio je skandal bez presedana u Premiershipu. Cantona je uhićen i kasnije osuđen za napad. Dobio je dva tjedna zatvora, no kazna mu je preinačena u 120 sati društvenokorisnog rada koji je odradio trenirajući mlađe kategorije Manchester Uniteda. Engleski nogometni savez kaznio ga je s osam mjeseci zabrane igranja te 30 tisuća funti globe.

Najluđa presica u povijesti nogometa

Jutro nakon kobnog događaja, Cantona je sazvao izvanrednu presicu. Legendarni Francuz ušao je među brojne novinare, sjeo i samo tiho prozborio:

“Kad galebovi slijede koću, čine to zato što misle da će im baciti srdele u more”, prosiktao je Eric, ustao se i otišao bez daljnjeg obrazloženja, ostavivši sve okupljene novinare u čudu.

Premda su svi mislili kako će Cantona tad napustiti United, sir Alex Ferguson ga je nagovorio da ostane na Old Traffordu.

“Navijači su cijelo vrijeme bili uz mene, njihova mi je podrška pomogla da lakše prođem kroz sve što se događalo. I klub je cijelo vrijeme bio uz mene, zato sam i ostao”, zaključio je Cantona koji je za Manchester United igrao od 1992. do 1997., a na Kazalištu snova je završio karijeru i postao jedna od najvećih klupskih ikona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Više saznajte na izvornom linku: – Marca se prisjetila mitskog događaja iz 1995. i najluđe presice u povijesti nogometa / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.