Taman kad se ona zahukta u poslu, inspiracija je stigne i proradi adrenalin, odnekud iskoči lagana kafica, „da se malo uspori; nema potrebe da se gine, neće posao nigdje pobjeći“.

Eto ti malo i sasvim slučajne priče o djeci, kako je ženama nekad bilo mnogo lakše, jer nisu morale da trče za karijerom. Bez pritiska, trke i frke stizale su na svaki roditeljski, na svaku priredbu, da svaki dan spreme kompletan ručak, a ovo danas… pa i vikend su ženi uzeli.

A muškarci… oni, eto, nikad neće imati taj senzibilitet da znaju šta sve kod kuće treba. Džaba i kad im se sve nacrta i servira, kad oni to, jednostavno, ne znaju tako. Jer – žena je žena. Jer – majka je majka.

Iznenadna gošća

Do tog trenutka ona Žena s početka, zahuktana, sa inspiracijom koja šišti iz ušiju kao pretis-lonac, željna da okusi prvi gutljaj kafe taman prohlađene na bezmalo savršeno, najednom osjeti da pomalo, ne strašno, ali ipak primjetno – ostaje bez daha.

Isprva pomisli da je ružno sjela, savila se u fotelji, da je možda steže kaiš i da je znala da nije trebalo da pojede sinoć sve ono s tanjira.

Najednom umjesto gospođe Inspiracije koja k’o da u zemlju propade, pojavi se u prostoriji Griža savjesti.

Viđala je naša junakinja već tu gospođu izdaleka u nekoliko navrata, ali nekako su se do sad uglavnom mimoilazile. Kad ovaj put dotjerana gošća, eto ti, lijepo sjede pored nje. Oblak skupog parfema najednom obuze prostoriju.

Foto: pexels

Kako se ona primače, Ženi se najednom, valjda od tog mirisa, počeše vrzmati neke čudne stvari po glavi. U pamet joj dođe kako je, kad je bila mala, nosila džempere i šalove koje je plela njena baka. Mama je radila od 7 do 3 i uveče vezla Vilerov goblen, a kuća zimi mirisala na kompot.

Ajs kafe

„Šta ćeš ručku sutra?“ – prenu je iznenadna gošća.

Promrmlja Žena da se nada da će ostati današnje musake, iako krompir nije dobro da se podgrijava. Pa će vidjeti još nešto uz to. Možda večeras, ako stigne, jer djeca dolaze kasno s treninga, a treba kupiti i poklone za tri rođendana. Dječja, podrazumijeva se.

Mogla je i sad izletiti do knjižare, taman na treću knjigu ima skoro 30 odsto popusta, ali samo da ovaj stariji razmisli voli li knjige i taj drugar što slavi u subotu. Javiće dok ga malo okolo ispita.

„Pa ti ni gutljaj nisi popila, a ja već moram na sastanak“ – prepade je glas onog brižnog, finog Kolege s početka, što uvijek tačno zna kad je vrijeme za kafu. I ode, oran da na tom sastanku pobijedi. Ostavi šolje na stolu.

Ustala je da skloni nered i ovlaš baci oko kroz prozor. Divan, sunčan dan. Kolega je, umjesto autom, odlučio da ipak malo prošeta.

Ispred ga je čekala Inspiracija. I nježno ga uhvatila pod ruku.

***

Žene, pogotovo one koje su se osmjelile i nešto bi da naprave u javnom poslu i politici, poklanjam vam ovaj scenario. Konačna predstava je manje-više za sve ista; razlika je, kao i đavo, samo u glumcima i detaljima.

Ne dozvolite Inspiraciji, iako dolazi u nedoba i kad imaš najmanje vremena, da ode od vas. Možda te kad dođe ne pita kako si.

Očigledno da je u pitanju neka besposlena gospođa, u kasnim pedesetim, željna priče i pažnje, sa viklerom na šiškama i uštirkanim miljeom na ve-ce šolji. Ali znate i same da, mada možda ne zna najbolje za kućni red, uvijek donese i one preukusne, starinske kiflice s pekmezom.

A taj miris ne može da se poredi ni sa jednim jakim oblakom parfema.

Cvijet koji ćete dobiti za Osmi mart stavite u vodu. Nedjelja je, dajte sebi vremena i malo ga posmatrajte. Kad dođe sumrak i latice počnu da se sklapaju, ustanite i upalite svjetlo. Ne dajte da se savije kao Žena iz priče.

Žena jeste stub porodice i ostaće to gdje god se nalazi. Iako je našoj Ženi poruka s početka od finog gospodina bila – sklon’ se odavde.

Što reče onaj Crnogorac iz videa koji je kružio internetom – neće ona niđe.

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Marija Milić: Neće ona niđe / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.