Marjanović odgovorio Čoviću: U Kantonu Sarajevo izgleda, na Vašu veliku žalost, ima Hrvata

avaz.ba

Zastupnik Naše stranke poručio

Povodom odluke CIK-a o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, Dragan Čović, predsjednik HNS-a, najavio je apelaciju Ustavnom sudu BiH. No, kako kaže, neće moći pokrenuti apelaciju u Kantonu Sarajevo jer “trenutno u KS nema nijednog Hrvata”.

Vrlo brzo je stigao odgovor Draganu Čoviću, i to iz Naše stranke. Naime, Damir Marjanović, zastupnik ove stranke u Kantonu Sarajevo, demantirao je Čovića.

– I u Kantonu i u Skupštini Kantona, na našu sreću, a izgleda na Vašu veliku žalost, ima Hrvata. Istina, u Skupštini Kantona nema HDZ-ovih zastupnika, a bilo bi, u najmanju ruku, čudno da ih ima jer je upravo HDZ sa svojim partnerima već desetljećima dobrano radio na tome da se stvori privid kako Hrvata nema nigdje osim u onim dijelovima BiH kojima ova stranka ”vlada”. U krajnjem slučaju, ovakve izjave o legitimnim i nelegitimnim Hrvatima jasno stavljaju do znanja svima da HDZ i nije zainteresiran za Hrvate izvan teritorija koje podrazumijeva da su pod njegovom jurisdikcijom – navodi Marjanović i dodaje:

“Nedavno je jedan medijski izvor blizak ‘legitimnom HDZ-ovom političkom programu’ opisao kolegicu Danijelu Kristić (inače zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo) i mene kao ‘halal Hrvate’. Stoga ću rado podsjetiti i taj medijski izvor i bivšeg člana Predsjedništva, ali i sve ostale na činjenicu da je, sad već davne 2013. godine, u Sarajevu bilo 13.607 Hrvata. Mogu samo zamisliti koliko ih je u Sarajevu bilo ne tako davne 2018. Međutim, 2018. jedan čovjek koji je sasvim slučajno i Hrvat je dobio podršku 13.134 stanovnice i stanovnika Kantona Sarajevo. Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih – naravno.”

Ističe da je siguran da je više Hrvata iz Kantona Sarajevo glasalo za tog čovjeka nego što je nosilac liste HDZ-a dobio hrvatskih glasova u Livanjskom kantonu.

– Stoga će Vam ovaj ”halal Hrvat”, a Bosanac prije svega, ”halaliti” ove male pakosti, ali teško da će vama, samoprozvanim ”legitimnim” halaliti Posavinu i Republiku Srpsku koju Vaša politika i politika Vaših najbližih saveznika ostavi bez Hrvata, ili pak rodno selo moga oca na Baniji koje spališe oni čiju politiku štuju i baštine vaši dugogodišnji politički saveznici. Stoga, ako se i desi da u Dom naroda uđem, siguran sam da ću, kako Vi kažete, itekako zastupati interese hrvatskog naroda u BiH, i to onog velikog dijela koji ste vi ”halalili”. No, kako i sami znate reći: ”Vidjet ćemo insha'Allah” – naveo je Marjanović.

Na kraju je dodao: “Etiketiranje sarajevskih Hrvata kao nedovoljno dobrih i nelegitimnih (vjerovatno na osnovu nedostatka HDZ članske iskaznice) od jednoga doktora znanosti, to mogu reći i kao znanstvenik i čovjek, u najmanju je ruku neetično, da ne upotrijebim neku težu riječ.”

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...