MARŠ POVODOM OSLOBOĐENJA OSMAČE: Dužnost nam je sačuvati od zaborava sva mjesta sa kojih je počela sloboda

E. Hasanagić / biscani.net

Jučer, kao i ranijih godina, Otočani su krenuli putevima kojima su hodili borci 511. Slavne bbr. do Osmače. Na taj način žele se prisjetiti velike bitke, u kojoj je oslobođeno 35 kvadratnih kilometara teritorije.

Iako ove godine, da li zbog vremena ili nekih drugih razloga, na maršu nije bilo mnogo učesnika, ipak treba istaći da je velik broj mlađih generacija došao uz starije, kako bi se sačuvala ova tradicija, a i amanet koji je ostavljen – sačuvati sjećanje na staze kojima su koračali hrabri borci.

Na tom mjestu prije nekoliko godina otkriveno je spomen-obilježje u obliku dvometarskog cvijeta Liljana, a na spomen-ploči su pobrojana imena učesnika ove velike bitke, koji su u njoj stradali. Marš je bila prilika da se opet naglasi značaj obilježavanja ovakvih mjesta i da se ukaže zahvalnost svima, koji su na bilo koji način doprinijeli oslobađanju ovih krajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se obratili ratni komandant 2. bb 511. Slavne bbr. Đemaludin Čaušević, te govorio o nekim dešavanjima koja su se zbila tih dana, kad je oslobođena Osmača, ali i nekih događaja ranije.

 0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...