U prihvatnom migrantskom centru u bihaćkoj fabrici “Bira” večeras oko 22 sata došlo je do masovne tuče migranata prilikom koje je povrijeđena nekolicina njih, saznaje normala.ba.

Migranti uništavaju materijalna sredstva u objektu, krevete i ostali namještaj. Vidljivi su tragovi krvi i vandalizma. Načinjena je velika materijalna šteta.

Premijer USK Mustafa Ružnić podigao je policiju na najviši stepen jer stanje bezbjednosti među migrantima i opća sigurnosna situacija prijeti da izmakne kontroli.

-Mi više ne smijemo biti tolerantni na ovakve pojave koje prijete da se izrode u nešto još gore– kazao je za naš portal premijer Ružnić. On je o aktuelnim događajima upoznao IOM u Sarajevu.

Policijski komesar USK Mujo Koričić poslao je pripadnike Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK u “Biru” da uvedu red među masom.

Ovakvo stanje moglo se i očekivati obzirom da je “probijena” ranije dogovorena brojka migranata na Unsko-sanskom kantonu.

– Nemamo još potpunu informaciju o nemirima unutar objekta “Bire”, ali posljednji događaji i činjenica da imamo kontinuirane probleme sa ovom populacijom, te da je broj migranata veći od dogovorenog na nivou državnog Ministarstva , opredljeljuju nas da , kako stvari stoje, u potpunosti blokiramo Kanton i ne dozvolimo ulazak nijednom migrantu. Ovo su već vanredne okolnosti- kaže policijski komesar Koričić.

On dodaje da više nijedan migrant neće u ovakvim okolnostima ući na Kanton, te da će se tražiti da Ministarstvo sigurnosti BiH preuzme nadležnost nad migrantskim kampom u “Biri”.

-U protivnom, ne preostaje nam druga alternativa nego zatvoriti kamp- odlučan je krajiški policijski komesar.

On je takođe izjavio kako će višak migranata iz “Bire ” biti vraćen u Sarajevo, piše Normala.ba

U 23.45 sati policijski komesar USK Mujo Koričić potvrdio je da je stanje u “Biri” stavljeno pod nadzor, te da je grupa migranata koja je izazvala sukob i učestvovala u njemu izolirana od ostalih dok su povrijeđeni transportirani u Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.