Hiljade Katalonaca okupile su se na ulicama Barcelone, na protestima u znak podrške uhapšenim katalonskim liderima koji su optuženi za pobunu i pokušaj otcjepljenja autonomne pokrajine Katalonije od Kraljevine Španije.  

Madridski Vrhovni sud jutros je donio presudu da su katalonski separatisti krivi za pobunu tokom pokušaja otcjepljenja. Bivši potpredsjednik autonomne pokrajine Katalonije Oriol Žunkeras (Junqueras) osuđen je na 13 godina zatvora. Šef diplomatije Katalonije Raul Romeva dobio je 12 godina zatvora, kao i portparol  vlade Katalonije Đordi Turulja (Jordi Turulla) i ministrica Dolores Basa (Bassa). Vođa katalonskih separatista Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) nalazi se u egzilu u Belgiji, pa mu sud ne može izreći kaznu dok se ne vrati u Španiju.  

Demonstranti su na ulicama Barcelone blokirali ulice, dok su se civilni službenici skupili ispred nekih od zgrada vlade.

Grupa demonstranata koja nosi naziv „Cunami demokratik“, ogorčena presudama katalonskim zvaničnicima, pokušava blokirati aerodrom Prat, te je došlo do policijske intervencije i prekinuta je željeznička linija do grada.
Stotine demonstranata ušle su na terminal T1 međunarodnog zračnog aerodroma i sjele na pod, odbijajući se pomjeriti. U jednom trenutku došlo je do naguravanja s policijom, koja je upotrijebila pendreke prilikom zaustavljanja mase. 

– Danas su nam ugrozili sva prava. Užasno je to što Evropska unija uopće ne reagira – rekao je jedan od demonstranata, dodavši da oni ne žele biti ni Evropljani ni Španci, već ono što jesu – Katalonci.

Centar Barcelone bio je skoro neprohodan. Studenti su blokirali ulice, a ubrzo su im se pridružili policijski zvaničnici.
Jedan student pozvao je na masovni neposluh, pozivajući studente da budu inicijatori građanskog pokreta za nezavisnost.  

Protesti se održavaju i u drugim gradovima Katalonije.
Uhapšeni potpredsjednik Katalonije Oriol Žunkeras rekao je da je nezavisnost Katalonije sve bliža.  

– Mi Katalonci nemamo alternativu – rekao je.  Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba