Proizvođač medicinskih uređaja je prijetio tužbom grupi volontera u Italiji koji su ištampali 3D zalizak koji se koristi za spasonosna liječenja koronavirusa.  Proizvođač ovaj zalizak obično naplažuje oko 19 5000 KM, ali volonteri su uspjeli ištampati replike za nešto manje od 2 KM.

Jednoj bolnici u Italiji su hitno bili potrebni ovi zalisci nakon što  im je ponestalo usljed liječenja pacijenata od koronavirusa. Bolničin uobičajeni dobavljač bolnice je izjavio da ne stignu napraviti zaliske blagovremeno da liječe pacijente. Time je pokrenuta potraga za načinom na koji bi se ištampali 3D zalisci, a Kristian Frakasi i Alesandro Ramaioli koji rade za italijansko startup predueće Isinova su ponudili svoj 3D štampač u ove svrhe.

Međutim, kada su tražili nacrte zalizaka od proizvođača kako bi mogli ištampati replike, kompanija je odbila da im pruži neophodne informacije i prijetila im tužbom zbog krađe patenta. Frakasi i Ramaioli se nisu obazirali i nastavili su sa projektom, mjereći zaliske i izradom 3D modela tri različite verzije.

Do sada su zalisci upotrijebljeni na deset pacijenata u periodu od 14. marta, kako tvrdi Masimo Temporeli, osnivač italijanske kompanije za proizvodnju rješenja FabLab koja je pomogla da se angažuju Frakasi i Ramaioli kako bi se ištampale replike zalizaka.

„Pacijenti su bili u smrtnoj opasnosti i mi smo reagovali. Tačka“, objavio je Frakasi na svom Fejzbuk profilu. Takođe je rekao da „nemamo namjeru da profitiramo od ove situacije, nećemo koristiti dizajn niti proizvode mimo prijeke potrebe koja nas tjera da reagujemo, niti ćemo raširiti crtež.“

Ovdje možete pogledati i kako ti zalisci izgledaju, a fotografiju je na Tviteru podijelila italijanska ministarka tehnološke inovacije Paola Pisano.

Complimenti a Cristian Fracassi, @temporelli73 e tutte le persone che lo hanno aiutato nella impresa di stampare in 3d le valvole mancanti per i respiratori dell’Ospedale di Chiari a Brescia.
(qui l’articolo completo https://t.co/QYZu6x9X1T) #SolidarietaDigitale #iorestoacasa pic.twitter.com/dF3G2RJY8S

— Paola Pisano (@PaolaPisano_Min) March 15, 2020

Italija bilježi više od 31 500 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je više od 2500 ljudi, a te brojke prevazilazi samo Kina.


Više saznajte na izvornom linku: Saša Leper – Medicinska kompanija prijeti tužbom volonterima zbog / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.