Medicinske maske kupuju se masovno uprkos činjenici što ih za sada, prema riječima nadležnih, ima dovoljno i za donacije za borbu protiv koronavirusa.  Nažalost, prilika je to za preprodavače da zarade, o čemu svjedoče i brojni oglasi na internetu. 

Desetine ponuda

Gotovo očekivano i sramotno, cijene su dosegle i vrtoglave cifre. Tako su se na najpoznatijoj stranici za prodaju mogle naći desetine oglasa za prodaju medicinskih maski, koje su se nudile i po vrtoglavoj cijeni od 120 KM. Riječ je o, kako su prodavači tvrdili, kvalitetnijim maskama.

Ovi oglasi nisu samo zastupljeni kod nas. Kao najtraženiji pojam upravo su medicinske maske i na svjetski poznatom eBayu. Tamo, također, cijene variraju, a pronašli smo da je cijena samo jedne maske 161 dolar.

Magistar psihologije Lejla Šaćirović kaže da strah kao bazična, urođena emocija kod svakog čovjeka, pa tako i strah od nepoznatog dovodi do povećane opreznosti i instinktivnog branjenja vlastitog integriteta.

Obavezna zaštita

– Maske su korisne, ako ništa, jer se osoba psihološki osjeća sigurnije – dodaje ona.

Prema preporukama, dakle, naredbama štabova civilne zaštite, maske su, uz rukavice, obavezna oprema u zatvorenim prostorijama, ali i na otvorenim prostorima.

U apotekama te drugim trgovinama cijena maski prije pojave koronavirusa bila je oko 10 feninga. Koristili smo ih tokom kasne jeseni i zime kod pojave velikih zagađenja zraka.

Danas se u tržnim centrima mogu naći i po cijeni od 1,50 KM, pa čak i niže, ovisno o kvalitetu.

Na tržištu se sve više koriste maske iz domaće proizvodnje, a na društvenim mrežama mnogi su se dali u novi biznis, pa se proizvode zaštitne maske u bojama, s likovima, po narudžbi.

Zabrana objave oglasa

Zbog vrtoglavih cijena medicinskih maski, ali i drugih artikala, reagirao je OLX, na čijim su se stranicama nudile skupe maske.

Ova je kompanija još sredinom marta donijela zabranu objavljivanja bilo kakvih oglasa povezanih s ovom temom (zaštitne maske, zaštitna odijela i gelovi) na kojima je nesavjesno podignuta cijena.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Medicinske maske prodavali i za vrtoglavih 120 maraka / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.