Međunarodna konferencija pod nazivom „Djelujmo zajedno“, 14. po redu, na kojoj se govori o položaju i pravima osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH, danas je započela sa radom u Sanskom Mostu.

Organizator ove već tradicionalne konferencije je Koordinacioni odbor udruženja invalidnih osoba Unsko sanskog kantona, a ove godine, zbog trenutne epidemiološke situacijei pandemije virusa korona, događaj se održava uz potrebne preventivne mjere i smanjeni broj učesnika. Sudionici konferencije iz drugih zemalja u njenom radu sudjeluju putem video linka, a na ovaj način pokušavaju se sagledati status i prava osoba sa invaliditetom u današnjem vremenu. U ime načelnika Općine Sanski Most, Farisa Hasanbegovića, prisutnima se obratio Elvis Pašić i proglasio otvorenim ovaj događaj. U radu Konferencije sudjelovao je i direktor Mješovite srednje škole iz Bužima, Ibrahim Grošić, te je prenio iskustva ove obrazovne ustanove kada se radi o inluziji osoba s invaliditetom u obrazovni proces.

Na ovoj konferenciji biće organizovana brojna predavanja iz različitih oblasti vezana ze tematiku položaja i života invalidnih osoba . Biće riječi o politici koja se provodi u oblasti invalidnosti u Bosni i Hercegovini, integraciji djece i omladine sa invaliditetom u društvo, mogućnostima finansijske održivosti organizacija koje okupljaju ovakva lica te o brojnim drugim temama Rad konferencije će se nastaviti i sutra organizacijom tema o zakonskim okvirima za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u FBiH te značajem sporta u životu i rehabilitaciji osoba s invaliditetom.

Izvor: RTVSANA