BIHAĆ, 20. novembra – Osnovna dječija prava su preživljavanje odnosno egzistencijalna sigurnost, razvoj u odgoju i obrazovanju, sudjelovanje u odlukama i izražavanju, zaštita od svih vidova nasilja.

Danas su ova prava znatno narušena jer je pojavom koronavirusa primjetno povećanje siromaštva, ali i izolovanja djece zbog brojnih preventivnih mjera. Prema statističkim pokazateljima Ureda ombudsmena u BiH, broj individualnih žalbenih predmeta je iz godine u godinu isti.

Izvor: RTV Usk

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.