Međunarodni dan djevojčica obilježava se na današnji dan od 2011. godine kada su Ujedinjeni narodi proglasili 11. oktobar kao Svjetski dan ženskog djeteta. Cilj je potaknuti svjetski entuzijazam ustvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal.

Na današnji dan želimo skrenuti pozornost na još uvijek gorući problem diskriminacije djevojčica i nasilja koje se nad njima provodi u cijelom svijetu, te osnažiti svjetsku zajednicu na poštivanje njihovih ljudskih prava.

Adolescentne djevojke imaju pravo na siguran, obrazovan i zdrav život i to ne samo tokom tih kritičnih formativnih godina, već i kao zrele žene. Ako su učinkovito podržane tokom svojih adolescentnih godina, te djevojke imaju potencijal promijeniti svijet. Danas djevojke, a sutra radnice, majke, mentori, glave porodice i politički lideri.

Međunarodni dan djevojčica obilježava se raznim kampanjama koje se bave jedinstvenim problemima djevojčica i djevojaka te edukacijom mladih o pravima na djetinjstvo, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Svim djevojčicama svijeta čestitamo njihov dan, želimo da budu zdrave, bezbrižne, vesele, odrastaju u ljubavi i da im niko i ništa ne stoji kao prepreka na tome putu!

(mojcazin.ba)