Međunarodni donatori u ponedjeljak su obećali pomoć od 1,15 milijardi eura za Albaniju nakon potresa magnitude 6,4 stepeni koji je pogodio tu balkansku zemlju krajem novembra prošle godine i u kome je poginula 51 osoba. 

– Ovo je fenomenalno i u potpunosti pokriva potrebe – izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) na konferenciji za novinare nakon donatorske konferencije čiji je domaćin bila komisija. Sama EU ukupno je obećala 400 miliona eura, kazala je.

U studiji albanskih i međunarodnih eksperata objavljenoj 5. februara navodi se da je zemlji potrebno 1,08 milijardi eura za obnovu domova oko 17.000 osoba koje su postale beskućnici zahvaljujući potresu i također za pomoć turizmu, poljoprivredi i oporavku poslovnih aktivnosti.

– Ono čemu danas svjedočimo nadilazi moja najluđa maštanja i očekivanja. Potpuno je dirljivo i i zapanjujuće je to čemu svjedočimo. To je magija – izjavio je novinarima albanski premijer Edi Rama.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Međunarodni donatori obećali pomoć Albaniji od 1,15 milijardi eura nakon potresa / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.