Ukrajina je upisala pravnu pobjedu na Međunarodnom sudu pravde UN-a koji je danas odlučio da će prihvatiti tužbu protiv Rusije zbog navodne podrške proruskim separatistima.

Predsjedavajući sudija Abdulkavi Jusuf (Abdulqawi Yusuf) kazao je kako su zadovoljeni uvjeti za potpuno saslušanje slučaja. Ruske prigovore je odbor od 16 sudija odbio velikom većinom.

Sud je odlučio da ima nadležnost nad tim slučajem na temelju protivterorističkih i antidiskriminacijskih sporazuma koje su potpisale obje države, zbog navodne ruske podrške separatistima na Krimu i istoku Ukrajine.

Moskva je na saslušanju u junu tražila da se odbaci slučaj, tvrdeći da ga Kijev koristi kao izgovor za osporavanje legalnosti ruske aneksije Krima iz 2014.  

Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Olena Zerkal je odluku proglasila pobjedom za Ukrajinu, a izvan suda je poručila da ona znači da će “Rusija morati odgovarati i predstaviti svoje stavove i poglede”.  

Odluka bi mogla izazvati i presedan koji će utjecati i na druge slučajeve s Rusijom, poput njene navodne povezanosti s rušenjem aviona “Malaysia Airlinesa” 2014. u istočnoj Ukrajini, pri čemu je poginulo svih 298 putnika. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba