Ideja o uspostavljanju sigurnosne zone koju će u sjeveroističnoj Siriji kontrolirati NATO nije dobra, jer su Rusija i Turska već postigle sporazum o rješenju za situaciju u zemlji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov (Sergey). 

On je na konferenciji za novinare u Kirkenesu istakao da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg “počeo davati čudne izjave” o tome kako pojedine članice Alijanse podržavaju takvu ideju, a da druge nisu pokazale poseban entuzijazam u vezi sa tim.

– Pošto kažu da NATO želi preuzeti odgovornost za uspostavljanje sigurnosne zone u sjeveroistočnoj Siriji, naravno da u toj ideji nema ništa dobro. Postoje rusko-turski sporazumi koje su podržali i Damask i Kurdi i oni moraju biti sprovedeni – rekao je Lavrov.

Komentirajući dalje inicijativu o međunarodno kontrolisanoj sigurnosnoj zoni, koju je predstavila njemačka ministrica vanjskih poslova Anegret Kramp Karenbauer (Annegret Karrenbauer), šef ruske diplomatije je podsjetio da je takva ideja odmah naišla na kritike drugih dijelova njemačkih vlasti, javio je TASS.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) potpisali su u utorak, 22. oktobra, u Sočiju memorandum o zajediničkim postupcima usmjerenim ka pronalasku rješenja za situaciju na sjeveroistoku Sirije.
 Potpisanim dokumentom predviđeno je da ruska vojna policija i sirijski graničari uđu na sirijsku stranu granice između Rusije i Sirije i da osiguraju povlačenje boraca i oružja kurdske Narodne zaštitne jedinice (IPG) na 30 kilometara od granice. 

Kurdskim snagama je za povlačenje određen rok od 150 sati. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba