Medvedev je svoje prijetnje objavio samo dan prije godišnjice terorističkih napada u kojima je poginulo 2.996 ljudi.

Medvedev, vodeći propagandist Kremlja koji je služio kao predsjednik Rusije od 2008. do 2012. i premijer od 2012. do 2020, u posljednjih je godinu i pol često prijetio Zapadu nuklearnim oružjem

Jučer je na svom Telegram kanalu objavio, kako je rekao, “nekoliko riječi uoči 11. septembra”. U objavi je ismijavao SAD zbog, kako kaže, “arogancije i odvratnog narcizma” među zapadnim nacijama i “univerzalne arogancije o bilo kojem pitanju”.

Prevod njegove opsežne objave podijelio je na Twitteru Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Medvedev uses the tragedy of the upcoming 9/11th anniversary to make more threats towards the West.

The rhetoric of former Russian president and current state official indicates that Russia sees threats and blackmail as its preferred diplomatic method.

I wonder if Medvedev… pic.twitter.com/sDjLpG0Zeh

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) September 10, 2023

Ne želim predviđati, ali SAD će doživjeti to da će u jednom trenutku teroristi pokrenuti još jedan napad u stilu 11.9.2001, ali s nuklearnom ili biološkom komponentom”, napisao je Medvedev, kako je preveo Geraščenko.

Ili još gore: jedan od čelnika nuklearnih zemalja izgubit će živce i donijeti emotivnu odluku o uporabi oružja za masovno uništenje. Pogotovo jer se nuklearni klub stalno širi i njegov značajan dio nije vezan nikakvim obvezama. I onda bi to bilo to. Kraj igre. Ostat će samo skupiti novac za novi spomenik u četvrti Ground Zero. U najboljem slučaju”, dodao je.

Prošlog mjeseca tokom intervjua za rusku državnu novinsku agenciju Tass Medvedev je dao slične komentare sugerirajući da SAD i druge zapadne zemlje guraju svijet bliže trećem svjetskom ratu.

Iskreno govoreći, definitivno bi bilo bolje da su čuli signale”, rekao je Medvedev. “U svakom slučaju, svijet se ne bi trebao suočavati s prijetnjom trećeg svjetskog rata. Zapravo, ovo je situacija gdje naši protivnici aktivno guraju sve.”

(Oslobođenje)

(Izvor: Hayat.ba)