Bosanska Krupa je ostvarila visok učinak unutar sistema upravljanja rezultatima. To znači da je uspostavila odgovarajuće mehanizme za lidersku ulogu predstavničkih organa vlasti, njihovo efikasno odlučivanje i nadzornu ulogu, zatim transparentan, odgovoran i participatoran rad izvršne i predstavničke vlasti, te efikasno i efektivno upravljanje razvojem.

Ovo je ocjena nezavisne evaluacije učinka unutar sistema upravljanja rezultatima koju je MEG projekt proveo u 2020. godini.

Procjena učinka je provedena s ciljem postepene uspostave potpunog sistema upravljanja rezultatima da bi se mogao mjeriti napredak jedinica lokalnih samouprava. Obuhvatila je procjenu šireg sistema upravljanja rezultatima koji uključuje procese unutar uprave, poput usklađenosti lokalnih akata sa važećim propisima i poštivanje donesenih odluka, jasne pokazatelje odgovornosti rukovodstva u izvršnoj i predstavničkoj vlasti, te kvalitet interakcije između predstavnika vlasti i uprave sa građanima i privatnim sektorom.

Rezultati su dobiveni na osnovu procjene učinka u četiri ključna polja: liderstvo, predstavnička uloga, odlučivanje i nadzorna uloga tijela predstavničke vlasti; transparentnost i odgovornost lokalnih vlasti; učešće javnosti u procesu donošenja odluka; efikasnost i efektivnost jedinice lokalne samouprave.

Ocjenjivanje indikatora i podindikatora (oblasti), zasnovano je na utvrđivanju dokaza – uvidom u dokumentaciju ili dokumentovanjem izjava predstavnika ciljnih grupa na intervjuima i fokus grupama. Općina Bosanska Krupa je u procjeni na polju dobre uprave ostvarila ukupni rezultat od 78,80 bodova od mogućih 100.

U izvještaju o procjeni učinka razvijenom u okviru projekta Općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kojeg finansira Vlada Švicarske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, navodi se da takav ukupni rezultat ukazuje na umjeren pozitivan napredak u odnosu na 2016. godinu, ali da još uvijek postoji potreba za značajnim unapređenjem određenih aspekata. Uz manji obim tehničke podrške u oblastima koje su lošije ocijenjene, Bosanska Krupa može postati uspješan primjer, odnosno ostvariti „izrazito visok učinak“ unutar sistema upravljanja rezultatima.

Autor:Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.