Pedesetdvogodišnji Mehmed Bašigovac iz Gornjih Rainaca jutros je otputovao za Bužim odakle će 26. juna (nedjelja) pješice krenuti na put prema Srebrenici.

Ono što je zanimljivo za ovaj pohod Mehmeda Bašigovca je san koji je kako kaže usnio i nakon čega se odlučio na ovo putovanje dugo oko 385 kilometara.

“Moja supruga Nermina je umrla od karcionoma prošle godine u septembru. U snu prije nekoliko dana usnio sam suprugu kako mi “govori” da trebam iz Bužima ove godine krenuti na Marš mira i da trebam proučiti Fatihu Izetu Naniću. Obećao sam u snu da će biti tako. Ni sam ne znam otkud da mi dođe taj san. Nakon što sam usnio nju, u snu mi se “ukazao” i sam Izet Nanić”, govori nam Mehmed Bašigovac.

On kaže da je u snu jasno vidio legendarnog Izeta Nanića koji mu je rekao da će ga cijelo vrijeme pratiti  na ovom pohodu.

Mehmed Bašigovac nam je kazao da će danas stići u Bužim i da je sa njegovim dolaskom upoznat i sam načelnik ove općine gdje mu je pripremljen i iftar, i odmor odakle će u nedjelju krneuti, preko Prijedora, Banja Luke, Prnjavora, Dervente, Doboja, Gračanice, Lukavca, Tuzle i Kalesije, zatim će se priključiti učesnicima Marša mira iz Nezuka koji kreću ka Potočarima.

/ntv.ba