Mehmedović: Imao bih drugačiji odnos prema SNSD-u i HDZ-u od Izetbegovića

N1

Imao bih drugačiji odnos prema SNSD-u, HDZ-u ili unutrašnjim strukturam SDA od Bakira Izetbegovića. Na njemu je odgovornost, nije na meni, poručio je u razgovoru za N1 zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Šemsudin Mehmedović.

Današnji preogovori. Otkud sa SNSD-om. Da li se sa politke ucjena krenulo u politiku dogovora?

Nakon Općih izbora i političkog populizma u kome su izjavljivali da niko neće sa SDA i pokušaj građanskog bloka da formira vlast, svjedoci ste da se taj građanski blok praktično raspao, i SDA je preuzela incijativu u rješavanju najvažnijih pitanja – implementacije rezultata izbora, putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. Kolege zastupnici ispred jedne i druge političke grupacije sjeli su i razgovarali o mogućim rješenjima.

Otkud razgovori o koaliranju sa SNSD-om s kojim nemate zajedničke interese? Znamo kako Dodik doživljava BiH i stalno ponavlja da nije za NATO. Ukoliko dođe do koalicije hoćemo li opet imati brojne svađe kao i prije četiri godine?

Politički pragmatizam SDA, i nas koji učestvujemo u svemu tome, siguran sam da će obezbjediti kakav takav ambijent za funkcionisanje Bosne i Hercegovine. To što se dogovaramo ne znači da će SDA šutiti i dozvoliti ponižavanje građana. Danas su počeli razgovori između SDA i SNSD-a i sva sporna pitanja treba staviti na sto.

Da li dogovor sa SNSD-om znači da će SDA napraviti kompromis u vezi s NATO putem BiH?

Ukoliko mene pitate, ja nisam spreman na takav kompromis. Jedinu varijantu iz Republike Srpske za formiranje vlasti imamo u SNSD-u, Savez za promjene se raspao. Nije to stvar želja SDA nego je to stvar trenutnog stanja u BiH.

Što je sa Bh. blokom? Prihvaćate li sve stranke unutar ovog Bloka ili samo pojedine?

SDA je važno da ima jedan snažan probosanki blok koji će se boriti protiv svih zastoja na putu ka EU i NATO-u. Moramo biti svjesni da imamo posla sa onima koji ne žele u NATO i Evropsku uniju, žele jednu destrukciju Bosne i Hercegovine. Oni rade u interesu naših susjeda.

Da li ste zadovljni politikom koju vodi predsjednik SDA, Bakir Izatbegović?

Vjerovatno bih ja drugačije postupao, imao bih drugačiji odnos prema SNSD-u, HDZ-u ili unutrašnjim strukturam SDA. Na njemu je odgovornost, nije na meni. Očekujem da će ova kongresna godina donijeti odgovarajuće promjene unutarnje strukture Stranke demokratske akcije.

Hoćete li se kandidovati za poziciju predsjednika stranke?

Rano je govoriti, ali čovjek bez ambicija je čovjek bez cilja.

Kako komentarišete sudbinu dojučerašnjih kolega iz SDA koji su osnovali Nezavisni blok?

Rekao sam im potpuno trezveno i jasno, na osnivačkoj skupštini Nezavisnog bloka, da ukoliko imaju jasan politički cilj i kadrove onda će imati moju podršku, ali ako će raditi iste greške koje smo kritizirali unutar SDA onda je to samo izgubljeno vrijeme za njih i za BiH. Nažalost, to je politički projeka koji je vrlo upitan u budućnosti, menadžemt ne radi dobro.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...