– Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
×
– Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Pretraga

Vijesti
Globus
Sport
Showbiz
Lifestyle
Zabava
Smrtovnice
Pretplata
Mali oglasi
Pošalji vijest
Kontakt
Impressum
Marketing
Uslovi korištenja
Politika privatnosti

SAUDIJSKA ARABIJA

Meka ponovo dočekuje hodočasnike, obavezno poštivanje epidemioloških mjera
U prvoj fazi kapacitet hodočasnika kojima će biti omogućeno da obave ovaj obred bit će sveden na trećinu kapaciteta
Fu. M. / Avaz.ba
prije 1 sat
Meka ponovo dočekuje hodočasnike, obavezno poštivanje epidemioloških mjera – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Omogućuje se obavljanje umre
FOTO: AGENCIJE
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije objavilo je danas da će od 4. oktobra otpočeti postepeno otvaranje za obavljanje umre – malog hodočašća Meki i Medini, kojeg muslimanski vjernici obavljaju u vremenima izvan termina hadža, godišnjeg velikog hodočašća.

Za razliku od hadža koji je, prema učenju islama, obaveza obaviti barem jednom u životu svakom muslimanu koji ispunjava imovinske uslove i u stanju je fizički izdržati ovo putovanje, umra ili malo hodočašće je kraći dobrovoljni vjerski obred.

U prvoj fazi kapacitet hodočasnika kojima će biti omogućeno da obave ovaj obred bit će sveden na trećinu kapaciteta koji podrazumijevaju striktno pridržavanje epidemioloških mjera distance, nošenja zaštitnih maski i higijenskih mjera dezinfekcije prostora. To će značiti da će oko 6.000 hodočasnika dnevno moći boraviti u Velikoj džamiji u Meki.

U drugoj fazi, od 18. oktobra, omogućit će se saudijskim državljanima i drugim vjernicima koji borave u toj zemlji da obave umru i posjete svete džamije u Mekki i Mediji u ograničenju od 75 procenata kapaciteta koje je moguće ostvariti uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Tek u trećoj fazi, kada bude moguće održavati 100-postotni kapacitet u uslovima epidemioloških mjera (što je također u praksi ogromno ograničenje u odnosu na normalne okolnosti) bit će omogućeno hodočašće i vjernicima iz svijeta. Početak ove faze vlasti najavljuju za 1. novembar.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.