“Imamo izglednu situaciju da to riješimo u kraćem vremenskom periodu. Trebam obaviti razgovor s premijerom Kantona i kad završim onda mislim da ću imati konkretno rješenje. Očekujem do kraja dana da ćemo naći rješenje za problem Maljevca” – bio je optimističan ministar sigurnosti BiH jučer, te ovo izjavio za Radio-televiziju Unsko-sanskog kanona.

A danas, ipak, ista situacija – oko 200 migranata i dalje čeka u šatorima na GP Maljevac. Iako je, tvrde, situacija mirna i svi su uslovi ispunjeni za noramalno funkcionisanje saobraćaja, sa druge strane, Hrvati ipak ne misle tako. Naime, od strane MUP-a RH, prijelaz neće biti otvoren sve dok se migranti ne izmjeste.

Jučer su i migranti, a i stanovnici dobili nadu da će ih konačno smjestiti na toplo, što se nije desilo. Privrednici Velike Kladuše su bili sigurni da će izmještanje do danas biti završeno, ali iz IOM-a nije stigla potvrda.

Danas je vrijeme za novi pokušaj. Naime, velikokladuški privrednici imaju sastanak sa premijerom kantona. U posjeti Kantonu će biti i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH. Iz Udruženja kažu da će stvari preuzeti u svoje ruke ako danas nakon sastanka ne bude konkretnog rješenja.

Da li će sastanci uroditi plodom, ostaje da vidimo u toku današnjeg dana. A sve dešavanja pratite na portalu Biscani.net .