epa07610300 Bosnian Minister of State Security Dragan Mektic speaks speaks in front of the building of the High Judicial and Prosecutorial Council in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 29 May 2019, after he called on citizens to protest. The protesters gathered to demand the dismissal of what they call 'corrupt' High Judicial and Prosecutorial Council of Bosnia. EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ministar sigurnosti BiH je kazao kako je kamp na zapadu Bosne i Hercegovine zatvoren, te da je kasarna u Blažuju najbolja opcija za prihvat migranata.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je, na konferenciji za medije o migrantskoj situaciji i smještaju migranata u Sarajevu, kako je 350 osoba iz Unsko-sanskog kantona dovezeno i smješteno u Ušivak, a 300 ljudi je tokom noći dovezeno i smješteno u kasarnu u Blažuju, prenosi agencija Fena.

Demantirao je informacije koje su se jutros pojavile o tome kako su uvjeti u Blažuju katastrofalni, te dodao kako je ta kasarna, od svih prihvatnih centara u BiH, “najbolji objekt za prihvat migranata”.

“Migranti se nalaze u zatvorenom prostoru, nisu pod otvorenim nebom. U toku noći su im podijeljeni ležajevi, vreće za spavanje, ćebad, hrana, čaj. U toku dana stižu i kontejneri u Blažuj. Ako to već nije i završeno, biće osposobljeni i sanitarni čvorovi, a biće završeno i grijanje”, naveo je Mektić.

Ministar sigurnosti je istakao kako se radi o objektu koji je u potpunosti zatvoren, te da je sinoć Vučjak potpuno ispražnjen.

“Problem Vučjaka je definitivno završen i on više ne postoji”, rekao je Mektić.

‘Blažuj i Vučjak kao dan i noć’

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auweraert je kazao kako su svi migranti koji su jučer bili prebačeni sa Vučjaka, to uradili na dobrovoljnim osnovama.

“Mi smo ih unaprijed obavijestili kako su se vlasti odlučile zatvoriti kamp, kako će kamp biti zatvoren, kako više neće biti tu, tako da su oni imali vremena da odu ako nisu htjeli ostati. Međutim, oni su ostali i svi su prebačeni u Sarajevo na dobrovoljnim osnovama”, istakao je on.

Govoreći o uvjetima u Blažuju, napomenuo je kako kasarna nije gotova kao prijemni centar.

“Još uvijek radimo na stvarima kao što su uspostavljanje vode, struje, donosimo kontejnere itd. Ali su ovi ljudi, prvo, nakon određenog vremena po prvi put spavali na toplom, spavali su unutra. Dobili su toplu odjeću, medicinski su pregledani, nahranjeni su, imaju tri obroka dnevno. Dakle, nismo imali izbora”, naveo je šef Misije IOM-a.

“Blažuj nije spreman kao što će biti. On će biti spreman za nekoliko sedmica i nije onoliko dobar sada kao što će biti. Ali ako poredite Blažuj i Vučjak, to su ustvari dan i noć”.

Uklanjanje kampa

Ranije danas je objavljeno kako timovi Crvenog križa uklanjaju šatore u kampu Vučjak kod Bihaća nakon što je približno 700 migranata i izbjeglica u utorak premješteno u kasarnu Blažuj i centar Ušivak kod Sarajeva.

Reporterka Al Jazeere Aida Hadžimusić javlja da je u kampu Vučjak, osim radnika Crvenog križa, trenutno samo nekoliko migranata, koji su se vratili u kamp jer protekle noći nisu uspjeli preći granicu s Hrvatskom, a izbjegli su i premještanje u druge kampove.

Sekretar Crvenog križa Bihać Selam Midžić rekao je da je odlaskom migranata u utorak kamp zvanično prestao s radom, nakon čega je uslijedilo njegovo uklanjanje.

Vlasti su u utorak zatvorile kamp Vučjak kako bi se izbjegla veća humanitarna kriza zbog loših uvjeta u njemu.

Ranije su domaće i međunarodne organizacije upozorile da migranti i izbjegice dočekuju zimu pod najlonskim šatorima, bez električne enegije i tekuće vode, izloženi hladnoći i zaraznim bolestima.

Trenutno u BiH približno 7.000 migranata
Migranti i izbjeglice koji su boravili u kampu Vučjak protestirali su zbog loših uvjeta u kampu, ali su istovremeno odbijali premještanje u druge, uvjetnije kampove.

Na kraju su pristali da budu premješteni u uvjetne kampove u blizini Sarajeva.

Većina njih insistirala je na tome da im se omogući prelazak granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske te odlazak u neku od zemalja zapadne Evrope, kamo su i krenuli.

U Bosnu i Hercegovinu od 2018. ušlo je gotovo 50.000 ilegalnih migranata i izbjeglica kako bi dalje, preko Hrvatske i Slovenije, došli do neke od zemalja zapadne Evrope, dok ih se u zemlji trenutno zadržalo približno 7.000, prema procjenama bh. vlasti i međunarodnih organizacija.

Osim Vučjaka, stotine migranata i izbjeglica koji borave na području Bosanske krajine uz hrvatsku granicu smještene su u kampove “Bira”, Borići, “Sedra” i “Miral”, kojima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.