Mektić protiv prijema Kosova u Interpol glasao po uputama Crnadka!

Biscani.net

Delegacija BiH predvođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glasala je protiv prijema Kosova u Interpol, tačnije Mektić je glasao protiv i to po uputama ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, saznaje nezvanično Patria.

Ministar Crnadak nije odgovarao na pozive kako bi potvrdio ili demantirao ove navode.

Ministarstvo vanjskih poslova nadležno je za utvrđivanje stajališta o pitanjima od interesa za vanjskopolitičke aktivnosti i međunarodni položaj BiH.

Pored ministra Mektića, u delegaciji BiH su bili i Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, i Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju i evropske integracije, ali oni nisu imali prava odlučivati po ovom pitanju!

Iz kabineta premijera Denisa Zvizdića za odgovor na ova pitanja upućuju na ministra Mektića, dok je iz jednog drugog ministarsva potvrđeno da se ova tema nikada nije nalazila kao tačka dnevnog reda na sjednici Vijeća ministara BiH.

Delegacija BiH predvođena ministrom Draganom Mektić učestvovala je na Generalnoj skupštini Interpola u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Šefovi policija i stručnjaci za sigurnost iz cijelog svijeta su na skupu u Dubaiju razgovarali o nizu globalnih sigurnosnih pitanja i izazova.

Ključna pitanja su bila jačanje saradnje u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i cyber kriminala, kao i podsticanje inovacija u sprovođenju zakona i povezivanju policija.

Prema ishodu glasanja Kosovo nije primljeno u Interpol na zasjedanju Skupštine te međunarodne organizacije u Dubaiju. U drugom krugu glasanja za prijem Kosova u Interpol glasalo je 68 država, što je bilo nedovoljno da Kosovo posatne članica Interpola.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...