Mektić tvrdi: Pored “Agrokomerca” i “Sedre” dogovorena i treća lokacija za smještaj migranta u USK

Faktor.ba

Saradnji u oblasti sigurnosti, posebno kada je u pitanju borba protiv radikalizma, te rješavanje migranstake situacije bile su teme susreta ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i direktora misije USAID-a Petera Duffyja.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima projekta deradikalizacije koji se provodi u više od 15 lokalnih zajednica, sa posebnim fokusom na mlade ljude i borbu protiv radikalizacije putem interneta.

Mektić je ocijenio ovaj projekat veoma važnim naglasivši da su rezultati na terenu već vidljivi te podržao nastavak ovog programa čiji je cilj upoznavanje mladih sa opasnostima te odvraćanje od radikalnih ideja i djelovanja. Također, upoznao je Duffyja sa mjerama koje se poduzimaju na sprečavanju ilegalnih migracija kroz jačanje zaštite granice te iznalaženju adekvatnih uslova za boravak migranata koji se nalaze u BiH.

Naglasio je da je sa predstavnicima lokalnih zajednica u USK, pored hotela “Sedra” i objekta “Agrokomerca” dogovorena još jedna lokacija za smještaj migranata i da će se o tome vrlo brzo izjasniti i Operativni štab za pitanja migranata u BiH i Vijeće ministara BiH.

Duffy je upoznao Mektića da je u izvještaju o trgovini ljudima, BiH nazadovala za jedno mjesto, naglasivši da su razlozi za to neprocesuiranje osoba koje se bave ovim krivičnim djelima, rad Udarne grupe za pitanje trgovine ljudima, kao i neadekvatno postupanje socijalnih radnika i policijskih službenika kada je u pitanju prosjačenje, koji vrlo često ovu pojavu ne tretiraju kao trgovinu ljudima.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...