Pomoć se sastojala od 6.550 ramazanskih i 350 bajramskih paketa, čija je ukupna vrijednost iznosila oko 150.000 KM, odnosno 750.000 švedskih kruna…

Tokom mjeseca ramazana Merhamet Švedske je osigurao vrijednu pomoć porodicama u Bosni i Hercegovini koje su u stanju socijalne potrebe, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pomoć se sastojala od 6.550 ramazanskih paketa i 350 bajramskih paketa, čija je ukupna vrijednost iznosila oko 150.000 KM, odnosno 750.000 švedskih kruna.

Ovu akciju su podržale partnerske organizacije Merhameta Švedske. Humanitarna organizacija Penny Appeal Australia (PAA) osigurala je 600 prehrambenih paketa i 350 dječijih bajramskih paketića, a organizacija Humanity for all – Australia (HFA) 900 prehrambenih paketa.

Zajedno sa HO Merhamet MDD, odnosno njegovim regionalnim odborima, paketi su podijeljeni u 78 mjesta, uglavnom povratničkim porodicama u bh. entitetu Republika Srpska.

“Ova pomoć je prikupljena u okviru akcije ‘Iftar’ koju je i ove godine organizirao Merhamet Švedske, a koju su podržali brojni Bosanci i Hercegovci koji žive u toj skandinavskoj zemlji, a koji su, tokom ramazana, željeli pomoći što većem broju socijalno ugroženih građana u Bosni i Hercegovini, većinom povratničkim porodicama u manjem bh. entitetu”, kazao je predsjednik Merhameta Švedske Fehim Halilović.

Podsjetio je da Merhamet Švedske već 20 godina zaredom provodi akciju “Iftari”.

“U 2020. godini, Merhamet Švedske, posredstvom akcije ‘Iftari’, osigurao je 5.300 prehrambenih paketa koji su podijeljeni u 70 mjesta u Bosni i Hercegovini. Drago mi je da smo ove godine uspjeli obezbijediti veći broj paketa i tom pomoći obuhvatiti više porodica u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Halilović.

Predsjednik HO Merhamet MDD Kenan Vrbanjac se zahvalio Merhametu Švedske na vrijednoj pomoći koju je prikupio za porodice u Bosni i Hercegovini koje su u stanju socijalne potrebe.

“Ovo je još jedna potvrda da je Merhamet velika porodica, snažna i respektabilna humanitarna organizacija čija je misija briga o socijalno ugroženim građanima naše zemlje i čuvanje njihovog dostojanstva”, kazao je Vrbanjac.

Izvor: Anadolija