Merkel: EU mora svoju budućnost uzeti u svoje ruke

Avaz

Budućnost Evropske unije ogleda se u toleraniciji i solidarnosti, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel i poručila da za nacionalizam i egoizam nema mjesta u Evropi.

Merkel je, predstavljajući svoju viziju budućnosti Evrope pred poslanicima Evropskog paralmenta u Strazburu, pozvala na formiranje zajedničke evropske vojske, jačanje ekonomske i monetarne unije i veću solidarnost po pitanju rješavanja migracionih pitanja.

Ona je ocijenila da su raznolikost, tolerancija i solidarnost “snaga i duša” Evrope i osnove na kojima bi se trebao temeljiti daljnji razvoj EU.

Prema njenim riječima, zemlje i građani EU znaju da u teškim trenucima nisu prepušteni sami sebi.

– Ali solidarnost je povezana i s odgovornošću, jer se individualne nacionalne odluke odražavaju i na cijelu Uniju. Ko ne poštuje pravnu državu, prava opozicije, civilnog društva, govora i medija u svojoj zemlji, šteti vladavini prava u cijeloj Evropi – poručila je Merkel.

Ona je izdvojila tri oblasti od “ključne važnosti za EU”, a to su vanjska i sigurnosna politika, ekonomija i migraciona politika.

Kada je riječ o vanjskoj i sigurnosnoj politici, Merkel je naglasila da su zemlje EU samo zajedno dovoljno jake da odbrane svoje interese i vrijednosti na svjetskom nivou.

Merkel je navela da su prošla vremena u kojima se EU mogla bez ikakvih briga osloniti na druge i da mora vlastitu budućnost uzeti u svoje ruke.

– To znači da Evropa u dugoročnom periodu mora biti sposobnija da radi na vanjskoj politici. To znači da moramo odustati od jednoglasja tamo gdje je to moguće, kako bismo omogućili snažnije djelovanje – poručila je Merkel.

Ona je pozvala na formiranje vijeća sigurnosti EU i evropskih intervencionih snaga koje bi se mogle slati u problematična područaja.

– Treba raditi na viziji da jednog dana imamo stvarnu evropsku vojsku. Ona bi, kako je to Žan-Klod Junker (Jan Claude Juncker) već rekao, pokazala da među evropskim državama više nikada neće biti rata. To bi ujedno bila i dopuna NATO-a, a ne suprotstavljanje starim savezima – poručila je Merkel.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...