Merkel: Njemačka mora preuzeti veću odgovornost u svijetu

N1

Njemačka kancelarka, Angela Merkel, rekla je u ponedjeljak da je u njemačkom interesu da preuzme veću odgovornost na međunarodnoj razini u vrijeme kad se multilateralizam redovito napada.

U uobičajenom novogodišnjem govoru Merkel je ustvrdila da su nekadašnja čvrsta načela međunarodne saradnje stavljena na kušnju i da Njemačka mora “odlučno nastaviti dalje, argumentirano raspravljati i boriti se za svoja uvjerenja”.

Nijedna zemlja ne može sama rješavati svjetske probleme kao što su klimatske promjene, migracije i borba s terorizmom, upozorila je.

“Radi naše vlastite dobrobiti želimo odgovoriti na sva ta pitanja a to ćemo najbolje učiniti budemo li vodili računa i o interesima drugih”, rekla je u govoru koji će se u cijelosti objaviti u 18:00 sati po lokalnom vremenu.

“Tome nas uče i dva svjetska rata iz prošlog stoljeća”, istaknula je, upozorivši ipak da su “čvrsta načela međunarodne suradnje stavljena na kušnju”.

“U našem je interesu da preuzmemo veću odgovornost”, dodala je.

Po kancelarkinim riječima, Njemačka koja je izabrana za nestalnu članicu UN-ova Vijeća sigurnosti u 2019. i 2020., borit će se za “međunarodna rješenja”.

Merkel je usto najavila povećanje izdvajanja za humanitarnu pomoć, razvoj i vojni budžet.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...