Microsoftov operativni sistem Windows slavi svoj 35. rođendan.

Windows je jedan od najpoznatijih softvera na svijetu, a svako od nas je gotovo sigurno proveo bar malo vremena radeći u njemu.

Windows 1.0 se pojavio 20. novembra 1985. godine, dobio je loše kritike jer zapravio i nije bio operativni sistem nego više GUI (grafički korisnički interfejs) u sklopu MS-DOS-a. Ipak, Windows je mnogo napredovao u odnosu na skromne početke, a proslavio ga je Windows 95 i XP. Mnogo manje “slavne” verzije su bile Windows ME, Vista i Windows 8.

Nije svaka verzija bila hit, ali s obzirom da danas Windows 10 koristi više od milijardu uređaja, Microsoftov OS ostaje dominantna platforma za PC. Mobiteli su svakako budućnost, u svijetu postoji više od 2 milijarde aktivnih uređaja s Androidom, ali tradicionalni kompjuteri su još uvijek prisutni te je realno očekivati da Windows ostane dominantna sila i u narednim godinama.

Izvor: klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.