Bosna i Hercegovina pripremila je program s mjerama za koje se smatra da bi bile vrlo efikasne u odnosu države prema ilegalnim migracijama. Potvrdio je ovo danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je naveo da je takav program i ranije u fazama dostavljan Predsjedništvu BiH i podrazumijevao je angažman nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH kako bi zapriječili ilegalne prijelaze preko kojih migranti ulaze u zemlju.

– Dakle, ne na zvanične granične prijelaze, nego preko rijeke Drine, šuma itd. Drugi prijedlog bio je angažman pripadnika MUP-ova s nivoa entiteta i kantona koji bi bili pod komandom Granične policije i patrolirali bi isključivo na graničnoj liniji BiH ne ulazeći u teritoriju bilo kojeg entiteta. Treći prijedlog bio je da Predsjedništvo odobri sporazum s Frontexom, čime bismo imali značajnu pomoć pripadnika Frontexa – rekao je Zvizdić.

Sva tri prijedloga, kako je naveo Zvizdić, odbijena su. On je istakao da su ih odbili “oni koji najviše govore o migrantskoj krizi i opasnosti migrantske krize”.

– U međuvremenu smo mi razgovarali s Vladom FBiH, iako se ja ne slažem s tim principom da ne dođe do ravnopravnog teritorijalnog rasporeda migranata na prostoru cijele BiH, ali dolazi zima i ta nas stvarnost prisiljava da prihvatimo nešto, s čim se ja ne slažem. Dobili smo dva objekta, jedan na području Tuzlanskog kantona i jedan na području Sarajevskog kantona. Riječ je o kasarni u Blažuju i kasarni na teritoriji TK. Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od onih koji su nam dodijelili kasarne – rekao je Zvizdić.

Objekti će, kako je naveo, biti opremljeni u skladu s humanitarnim i svim drugim aspektima i pripremljeni da se u njima može boraviti tokom zimskog perioda.

– Fokus mora ostati na zaštiti istočne granice BiH radi kontrole ilegalnog priliva migranata u BiH. Mi ćemo ponovo poslati jedan integrirani dokument ka Predsjedništvu BiH i očekujemo da će on naići na podršku Predsjedništva BiH, što bi nam znatno pomoglo ne u borbi protiv ilegalnih migracija, nego u potpunoj kontroli ilegalnih migracija.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.