Tri autobusa s 99 migranata iz Bihaća stigli su u Migracioni centar “Ušivak“ u Hadžićima , javlja reporter BHRT.

Migranti su iz voza jutros premješteni u autobuse pod jakim policijskim nadzorom, a pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova su ih ispratili sa područja Unsko-sanskog kantona.

“Ovo je urađeno u koordinaciji policijskog komesara Unsko-sanskog kantona Muje Koričića i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića”, potvrdila je portparolka MUP-a USK-a Snežana Galić.
Propust je učinjen, jer je migrantma ipak dopušteno da doputuju u Bihać, iako je trebalo da, u skladu sa dogovorom, bude spriječen njihov ulazak u voz još u Sarajevu.

“Željeznice Federacija BiH su tražile asistenciju policije u Sarajevu, kako bi migranti bili spriječeni da uđu u voz, ali to nije ispoštovano. Mi nemamo pravo da spriječimo bilo koga sa kupljenom kartom da uđe u voz. Svi su oni za nas putnici, kazao je za BHRT direktor bihaćke Direkcije Željeznica Federacije BiH Samir Alagić.

Portparolka MUP-a USK Snežana Galić kazala je da je nakon jučerašnjeg sastanka s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem policija dobila naredbu da onemogući kretanje migranata prema USK,.

Policijski komesar USK jučer je nakon sastanka rukovodstva policije u Unsko-sanskom kantonu i državnog ministra sigurnosti kazao da će policija blokirati svaki pokušaj dolaska migranata u Bihać.