Sanacija objekta Đačkog doma u Borićima kod Bihaća nastavljena je i ove sedmice. U njemu borave stotine migranata, ali bez ozbiljnih radova u ovom objektu nije moguće preživjeti zimu. Internacionalna organizacija za migracije (IOM) nadgleda izvođenje radova, a sredstva su osigurana iz evropskih fondova za migracije.

“Ja sam im sve vrijeme govorio da moraju prije zime stvoriti uslove da ljudi ne bi provaljivali u kuće samo da prežive. Oni sada u Borićima izvode radove, ugrađuju krov, trebaju postaviti security timove, trebaju nabaciti zidove, staviti podove da grijanje može biti instalirano”, kazao je za Oslobođenje gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Migranti ne žele čekati zimu u Bihaću, samo, nije lako dočepati se Evropske unije. Prije nekoliko dana član Gorske službe spašavanja Bihać provezao se biciklom iznad Vedrog Polja ispod planine Plješevice, snimivši kamerom 87 migranata na tom šumskom putu. Video sa Plješevice postao je viralan, što je alarmiralo pripadnike Hrvatske granične policije koji su nadlijetali područje helikopterima. Pretpostavlja se da je sada taj put prekinut.

“Ne znam je li to prekinuto ili nije, ali je primjetno da ih je manje u gradu nego ranije za Bajram”, primjećuje i sam Fazlić.

Bišćani ocjenjuju broj po tome koliko ih nahrane u Đačkom domu u Borićima, a nisu primijetili da migranata ima manje, piše Oslobođenje.

“Na ručku u Borićima uvijek ih je 800, 850. Broj varira između 700 i 900. Nismo primijetili da se broj značajno smanjuje, eto, na doručku smo imali 750 ljudi, a za ručak ćemo imati sigurno 800”, kazao je Abdulah Budimlić, predsjednik Crvenog križa grada Bihaća.

Također, pored Crvenog križa sada su tu i građevinski radnici. Gradilište je otvoreno, a migranti i dalje žive, usred svega.

“Tu su, pa kuda će, moraju biti tu”, kazao je Budimlić.

Gradonačelnika Bihaća iz Oslobođenja su pitali očekuje li da će dolaskom zime biti prekinuta migrantska ruta preko Bihaća.

“Ne znam hoće li se prestati kretati, to su takvi procesi u regionu i na pragu Evrope, da čovjek uopšte nije svjestan šta se sve dešava. Ne znam kako se u svemu ponaša Hrvatska, znam da uvijek novi dolaze, više nego što, čini mi se, neki i uspijevaju da odu”, rekao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

U parku ispred kulturnog centra u Bihaću iz spomenutog lista upoznali su Shahzada Igbala iz Pakistana, koji je to potvrdio. Govori da je čak 11 puta neuspješno pokušavao otići. Trenutno se u Krajini o migrantima javno ne raspravlja, iako se očekivalo da će oni biti presudna tema tokom izborne kampanje. Ipak, još nijedna politička opcija nije pokušala zloupotrijebiti problem za vlastitu promociju.

“Možda je i bolje što je tako, nije uredu da se još i to politizira. Mislim da je to zbog toga što ni Grad ni Kanton nemaju nadležnost, jedino ima država, ali i oni rade koliko mogu. Ja sam u prvoj fazi htio da skrenem pažnju na problem, zatim da se nešto poduzme, ali ja više ne mogu da utičem na to. Važno je samo da Bihać ne postane kolateralna šteta cijelog procesa”, zaključuje Fazlić.