Migranti koji su u poslijepodnevnim satima krenuli prema Bihaću bit će vraćeni u Sarajevo, potvrđeno je za N1 u MUP-u Unsko-sanskog kantona.

Gotovo 250 migranata danas je vraćeno s područja Unsko-sanskog kantona nazad za Sarajevo. Uprkos zabrani ulaska, migranti su se ponovo ukrcali u voz Željeznicca Federacije BiH koji vozi iz Sarajeva prema Bihaću. Međutim, kako sada stvari stoje, i oni će biti vraćeni autobusima nazad u Sarajevo kao što je vraćena grupa koja je tokom noći vozom stigla u Bihać iz Sarajeva.

Kako nam je potvrđeno, sutra će na sastanak u Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovini doći komesar Mujo Koričić kako bi razgovarali o novonastaloj situaciji kada su u pitanju migranti i njihovo kretanje.

Javno preduzeće Željeznice Federacije BiH saopćilo je da je usljed migrantske krize dovedeno u pitanje i osnovna funkcija željeznica, a to je nesmetan i bezbjedan transport roba i putnika. Nastupile su materijalne i nematerijalne štete po preduzeće.

ŽFBiH traže hitno djelovanje nadležnih organa i institucija u iznalaženju sistemskog rješenja u cilju redovnog i sigurnog odvijanja željezničkog saobraćaja, kao i smjernica za dalje postupanje ŽFBiH u uslovima migrantske krize.

Podsjećaju da je do nasilnog prekida odvijanja redovnog putničkog željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać-Sarajevo došlo kada su pripadnici MUP-a USK bez najave ušli u putnički „BH voz“ i onemogućili putnicima koji su imali uredno kupljenje vozne karte da nesmetano putuju do određene destinacije koja uključuje željezničke stanice Bosanska Otoka, Bosanska Krupa i Bihać.

Po dolasku u Bihać, 96 putnika je spriječeno da napuste voz. Prema navodima policije, riječ je o migrantima, te su zahtijevali da se isti vrate natrag u Sarajevo i to bez kupljenih karata. To je izazvalo revolt kod tih putnika, ali je onemogućeno i drugim putnicima, sa uredno kupljenim kartama, da nesmetano putuju na relaciji Bihać-Sarajevo.

O ovom postupanju pripadnika MUP-a USK, Željeznice FBiH nisu zvanično obavještene.

Pored urgencija u kojima su ŽFBiH tražile pomoć od nadležnih organa i institucija do sada nisu dobili odgovor o daljem postupanju u aktuelnoj situaciji u BiH, te su izvjestile Ministarstvo sigurnosti BiH, Vladu FBiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH, Vladu USK, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK i MUP KS o aktuelnoj problematici.

“U skladu sa važećim Zakonom o ugovorima o prevozu u željezničkom saobraćaju, ŽFBiH imaju obavezu da putnike prevezu do uputne stanice vozovima koji su navedeni u javno objavljenom redu vožnje. Ova obaveza nastaje po osnovu zaključenog ugovora o prevozu. Putnik je dužan prije započetog putovanja kupiti voznu kartu koja predstavlja dokaz da je zaključen ugovor o prevozu. Po osnovu ovog ugovora željeznica ima svoje obaveze prema putnicima”, saopćeno je iz Željeznica FBiH.