Stotine migranata, uključujući i maloljetnu djecu, uputili su se danas na granične prijelaze sa Hrvatskom – Izačić i Maljevac. Tamo ih je dočekala policija, onemogućivši ih da pređu u željenu Evropsku uniju. Migranti mole za pomoć, plašeći se zime.

Molim vas, pomozite nam. To je uzvik kojim ovih dana migranti u blizini hrvatske granice pokašavaju dozvati birokrate Evropske unije.
Nužda ne bira, kažu. U neljudskim uvjetima borave čitave porodice, djeca na leđima nose ruksake, ali ne sa školskim knjigama… Zajedno sa svojim roditeljima bore se za opstanak.

Policija kod Izačića promatra ih. Ne dozvoljavaju im dalje do obećane zemlje. Plaše se zime, podjednako koliko i gladi. Sve što imaju, dali su im dobri ljudi.

Upitali smo migrante kod Izaćića jesu li proveli noć tamo.

“Ovdje sam proveo noć i bilo je hladno.”
N1: Koliko ćeš ostati ovdje?
“Ne znam. Želim otići prijeko, u svoju budućnost”
N1: Policija te neće pustiti.
“Neće. Ne znam zašto. Mi nikoga ne mrzimo, a nas svi mrze”, kazao je jedan mladić.

“Tri mjeseca smo na ulici. Hladno je, kišta pada. Borba sa Pakistancima, pokrali su nas”, kazala nam je jedan žena.

“Ovo su mu rane od života na ulici, hladnoće, kiše”, pokazala je na rane na rukama djeteta.

Očajne porodice sa djecom naišli su na policijsku prepreku do boljeg života i na Maljevcu, u blizini Velike Kladuše. Da li su ova dječica svjesna šta se događa?

Proveli smo anketu i među migrantima kod graničnog prelala Maljevac.

“Dolazim iz Afganistana. Otišao sam iz svoje zemlje. Izbjeglica sam. Dolazim na granicu sa ostalim izbjeglicama. Kao i sve izbjeglice, imamo veliki problem zbog dolaska zime. Ne daju nam ništa za zaštitu od pljuska ili od snijega. Ljudi mogu umrijeti. Želim poslati poruku Evropskoj uniji daotvore granicu, jer vrlo teško razdoblje dolazi”, kazao je jedan migrant.

“U jako smo lošoj situaciji. Pogledajte te ljude. Ne spavaju dovoljno, ne jedu dobro. Uskoro će i snijeg. Želimo otići na mjesto gdje možemo spavati i gdje se možemo istuširati”, dodao je drugi.

“Dolazim iz Bangladeša. Otišao sam iz svoje zemlje, zbog tamošnjih problema. Želim stići u Italiju. Povratak u Bosnu me košta mnogo novca. Dva puta sam išao u Sloveniju, jednom u Hrvatsku. Ovo je moja poruka Evropskoj uniji: Molim vas, pomozite mi”, kategoričan je treći.

Stotine migranata i danas se , po ko zna koji put, vraćaju obeshrabreni sa granice. Ali, kažu da, zbog svoje budućnosti, i dobrobiti svoje djece, ne smiju i neće odustati od preklinjanja da im se omogući prolaz dalje.