Home Izaberi grad Bihać Migranti napuštaju Lipu i vraćaju se u Bihać, policija ih vraća

Migranti napuštaju Lipu i vraćaju se u Bihać, policija ih vraća

468
0

U prihvatnom centru Lipa, koji se nalazi u istoimenom selu dvadesetak kilometara od Bihaća, trenutno je smješteno više od 800 korisnika, iako je broj registrovanih migranata veći od hiljadu.

Ova nesrazmjera je nastala zbog toga što značajan broj njih napušta kamp, te se vraćaju natrag u Bihać ili pokušavaju da pređu granicu s Hrvatskom.

“Migrante koji borave u napuštenim i devastiranim objektima premještamo u Lipu i dogovor je da se dnevno prebacuje oko 150 osoba. Broj je ograničen zbog toga što svi oni moraju proći obavezan zdravsteni pregled. Nažalost, dosta migranata je uspjelo napustiti kamp, a razlog je što zaštitna ograda još nije završena”, rekao je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Prema njegovim riječima, migranti se transportuju u Lipu s lokacija gdje su bili u ilegalnim smještajima i skloništima i gdje su živjeli u nehumanim uslovima. Dolaskom u kamp, prolaze kroz niz procedura, od ljekarskog pregleda i trijaže, do evidentiranja i smještaja, a obezbjeđeni su im ishrana te svi neophodni higijenski uslovi.

Izvor: Cazin.net