Migranti navode da ih Hrvatska policija pljačka: „Poderali su mi pasoš i uzeli 1.000 eura“

fokus.ba

U Krajini se i dalje nalazi veliki broj migranata koji neuspješno pokušavaju da pređu u Hrvatsku, a zatim u druge zemlje Evropske unije. Mnogi od njih tvrde da ih policija u Hrvatskoj tuče, pljačka a zatim vraća u BiH.

„Prije deset dana uzeli su mi sav novac. Bilo je to više od 1.000 eura. Poderali su mi pasoš i počeli me tući. Rizukujemo život u ovim brdima, ne spavamo, neki od nas i ne prežive. Policija nas uhvati i to je u redu, to je normalno, ali zašto nas tuku i zašto nas ponižavaju“, rekao je tridesetogodišnji Alžirac Chouaib.

I Afganistanac Azam navodi da mu je policija uzela 400 eura. On pokušava da se iz BiH prebaci u Italiju sa svojom desetogodišnjom kćerkom i dvanaestogodišnjim sinom.

„Tukli su me i opljačkali pred mojom djecom. Ja sam obrazovan čovjek, iz obrazovane porodice, ali nas hrvatska policija tretira kao životinje. Muškarac sam i ne bih trebao plakati, ali moje je srce slomljeno. Da nemam djecu davno bih se ubio. Ovo je previše za mene“, rekao je Azam.

U prosjeku 50 do 100 migranata svake sedmice bude vraćeno iz Hrvatske u BiH i to samo na području Velike Kladuše, navela je volonterka Karolina Augustova koja je u proteklom periodu sa humanitarnim organizacijama u BiH pomagala migrantima.

„Većina ovih migranata je opljačkana. Također, oštećeni su im telefoni. Prema našim podacima između 60 i 70 posto migranata je prijavilo određenu vrstu nasilja. Dokumentovali smo i niz povreda koje su nastale udarcima pendrekom“, kazala je Augustova.

Neki od migranata su posvjedočili da su ih napali i policijski psi, te da su bili pretučeni različitim predmetima.

„U svakoj zemlji smo imali problema sa policijom, ali nigdje kao u Hrvatskoj. Nemamo novca i ne možemo platiti krijumčarima. Do sada sam pet puta pokušao ući u Hrvatsku, a dva puta su me tukli“, rekao je Afganistanac Rahim reporterima Guardiana.

U BiH je od početka godine ušlo 9.000 migranata, najviše iz Irana, Sirije i Afganistana. Većini njih krjimučari su tražili 2.500 eura kako bi ih prebacili do Italije. Migranti koji nemaju takav novac kreću se samostalno takozvanom Balkanskom rutom.

 

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...