Migranti koji se nalaze na granici Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj su krenuli iz očaja, jer su temperature sve niže i niže, a oni nemaju adekvatnih uslova za smještaj i boravak zbog čega se bojim da bi situacija u narednom periodu mogla još više eskalirati, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Admir efendija Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac.

U poslijepodnevnim satima efendija Muhić namjerava doći do granice sa hrvatske strane, te ukoliko bude uslova, preći u BiH kako bi se na licu mjesta upoznao sa aktuelnom situacijom vezano za migrantsku krizu.

S obzirom na to da se mjesto Maljevac u Hrvatskoj nalazi svega osam kilometara od granice sa BiH, u vrijeme razgovora sa efendijom Muhićem čuo se helikopter hrvatske policije koji, kako on kaže, djeluje u “kriznim situacijama”.

“Mi smo svjedoci svih događanja. To se događa nama pred očima i pred očima cjelokupne javnosti koja nije osjetljiva za ovo pitanje, usudio bih se tako reći. Zašto tako mislim? Jer, svakodnevo dolaze autobusi migranata u Veliku Kladušu i Bihać i svakodnevno pokušavaju preći granicu. Mi njih susrećemo po cestama, bilo po noći ili danju. Više se ne raspoznaje kojim rutama idu. Bitno im je preći granicu. Mi to vidimo, mi to osjetimo. Pomoći im ne smijemo jer bismo prekršili zakon Hrvatske”, kaže efendija Muhić.